Gå direkt till textinnehållet

Förbundet hoppas på röstspurt sista dagen

Bara 17 procent av de yrkesaktiva medlemmarna hade på onsdagseftermiddagen röstat om ett ja eller nej till huvudavtalet. ”Jag hoppas att många journalister är sistaminuten-människor som jobbar mot deadline”, säger kommunikationschefen Petteri Flanagan Karttunen.

Idag klockan 18 stängs Journalistförbundets digitala medlemsomröstning om det nya huvudavtalet. På onsdagseftermiddagen hade 1 688 medlemmar röstat, vilket motsvarar 17 procent av förbundets yrkesaktiva medlemmar. 

Det är långt från det 50-procentiga valdeltagande som krävs för att omröstningen ska bli beslutande. 

Journalistförbundets kommunikationschef Petteri Flanagan Karttunen hoppas att siffran ska stiga rejält under torsdagen.

Annons Annons

– Jag hoppas att många journalister och medlemmar är som de brukar, sistaminuten-människor som jobbar mot deadline, säger han.

– Det vore fantastiskt om vi nådde över 50 procent.

Röstar färre än 50 procent blir medlemsomröstningen rådgivande.

Hur har ni jobbat för att nå ut med information om omröstningen?
– Vi har skickat ut informationspaket med skyltar och tablettaskar till klubbar att använda på arbetsplatserna. Vi har också haft en rad inspelade seminarier och skickat ut flera medlemsbrev till både förtroendevalda, de som får rösta och till alla medlemmar. Och den senaste månaden har det varit mycket debatt, vi har pratat mycket om omröstningen.

– Jag hoppas att folk känner att de gjort ett val.

Har allt fungerat tekniskt?
– Ja. Vi valde att använda Kantar Sifo för att de är vana att göra undersökningar. Det finns personer som inte har nåtts av mejlen, de har kontaktat oss och fått nya länkar. De är inte jättemånga, säger Petteri Flanagan Karttunen.

Klockan 18 på torsdagen stängs omröstningen. Då bearbetar Kantar Sifo materialet och på fredagsförmiddagen presenteras resultatet för förbundsstyrelsen. 

Bara yrkesaktiva medlemmar får rösta om huvudavtalet. Bland de som röstat kan det finnas icke-röstberättigade, de kommer i så fall att falla bort vid rösträkningen.

Fler avsnitt
Fler videos