Gå direkt till textinnehållet

Nu avgörs förbundets framtid – ”Det känns stort och nervöst”

Journalistförbundets medlemsomröstning om det nya huvudavtalet är igång. ”Det är en viktig fråga som det har funnits mycket känslor kring och jag vet att det är många som har väntat på det här”, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert.

I går den 8 juni antog Sveriges riksdag förändringarna i Lagen om anställningsskydd, som ligger till grund för det nya huvudavtalet mellan PTK, LO och Svenskt Näringsliv. Klockan sju på morgonen idag öppnade Journalistförbundets digitala medlemsomröstning om huvudavtalet.

– Vi har fått besked från Kantar Sifo att röstningen har startat, säger förbundsordförande Ulrika Hyllert till Journalisten på torsdagsförmiddagen.

– Vi har förberett oss för den här medlemsomröstningen sedan kongressen i oktober och nu är det äntligen dags. Det här är en direktdemokratisk process och vi är det enda förbundet som har en medlemsomröstning om huvudavtalet. Det känns väldigt stort. Det är en viktig fråga som det har funnits mycket känslor kring och jag vet att det är många som har väntat på det här. Det är efterlängtat.

Annons Annons

Är du nervös?
– Ja, jag är nervös för att vi ska få ett lågt valdeltagande.

Inte för resultatet?
– Jo, jag är nervös för det också, förstås. Det är det många som är. Den 17 juni vet vi.

Medlemsomröstningen om det nya huvudavtalet pågår i en vecka från och med idag. Klockan 18 den 16 juni stängs omröstningen och fram till dess kan alltså yrkesverksamma medlemmar rösta ja eller nej till om Journalistförbundet ska ansluta sig till huvudavtalet.

Röstningslänkar skickas per mejl till de röstberättigade i omgångar under dagen. De som inte har en mejladress registrerad hos förbundet får i stället ett brev hem med instruktioner. Breven skickades i tisdags och ska senast komma fram i morgon fredag.

Omröstningen är beslutande om över hälften av de röstberättigade röstar, annars är den rådgivande, och förbundsstyrelsen väntas i sådant fall kunna fatta beslut den 17 juni.

Läs mer: Därför får bara Sveriges journalister rösta om nya huvudavtalet

Läs också de senaste debattartiklarna om medlemsomröstningen:
”Dubbla skäl att rösta nej till huvudavtalet”
”Förbundsstyrelsen har inte kört över kongressbeslut”
”Därför röstar vi ja i medlemsomröstningen”

Fakta

Omröstningen

Den 9-16 juni får Journalistförbundets yrkesverksamma medlemmar rösta om huruvida förbundet ska ansluta sig till det nya huvudavtalet som ska träda i kraft i höst. Omröstningen blir beslutande om fler än 50 procent röstar och annars rådgivande. Omröstningen genomförs digitalt. Röstlängden fastställdes den 25 maj.

Mer studiestöd och fler undantag

Lagändringarna som gick igenom igår den 8 juni innebär bland annat att ett nytt offentligt studiestöd, ”omställningsstudiestödet” införs i höst, som ersätter den som vill utbilda eller fortbilda sig under max ett års tid med 80 procent av lönen upp till 4,5 inkomstbasbelopp. Genom det nya huvudavtalet kompletteras stödet i stället upp till 5,5 inkomstbasbelopp – dessutom kan de som omfattas av huvudavtalet få 65 procent av inkomsten upp till tolv inkomstbasbelopp.

Huvudavtalet ger arbetsgivaren möjlighet att göra fler undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.

Så funkar turordningsreglerna

Turordningsreglerna enligt Lagen om anställningsskydd (las) innebär att de som varit anställda kortast tid vid företaget är de som ska sägas upp först vid en nedbemanning på grund av arbetsbrist, enligt principen ”sist in, först ut”.

I vissa fall kan arbetsgivaren undanta ett visst antal med kortare anställningstid från reglerna. Dessa får behålla sina anställningar medan personer med fler anställningsår blir uppsagda.

Med dagens lagstiftning får bara arbetsgivare med högst tio anställda göra totalt två undantag från turordningsreglerna vid uppsägningar. I sommar ändras med all sannolikhet Lagen om anställningsskydd och alla arbetsgivare kommer därefter att kunna göra tre undantag, oavsett storlek på företaget.

Genom det nya huvudavtalet får arbetsgivaren göra tre undantag vid varje driftsenhet i företaget (om det bara finns en drift­enhet får totalt fyra undantag göras).

Läs mer:Journalistförbundets hemsida finns samlad information om medlemsomröstningen.

Fler avsnitt
Fler videos