”Fojo – en yrkesmässig kick”
Cicki Gustafsson, reporter på Hallandsposten, kan ses som den typiska Fojo-eleven. De senaste tolv åren har hon hunnit med fem kurser.(Foto: Johnny Samuelsson/HP)
Enligt statistik från Fojo är den representative Fojo-eleven en kunskapstörstande kvinna under 40 år som vill skaffa sig fler verktyg för att utveckla sin roll som reporter eller chef.
Varje år söker över tusen journalister till de 33 till 35 kurser som Fojo anordnar. Ungefär 700 journalister utbildas per år.
Medieföretagens förslag att ta bort den betalda ledigheten för journalister när de går på Fojos kurser ser Cicki Gustafsson som konstigt. Hon medger att hon inte är insatt i avtalsförhandlingarna men tycker att kurserna inte bara gynnar den anställde utan också arbetsgivaren.
– Att få gå på en kurs har varit värdefullt för mig som journalist och därför också för min arbetsgivare. Därför tycker jag att det är naturligt att arbetsgivaren ska betala, säger hon.
Senast i januari deltog Cicki Gustafsson i en Fojo-kurs i samhällsekonomi. Kursen var tuff men bra inför valet i höst.
– Efter kursen har jag mer kött på benen och jag kan hänga med på ett helt annat sätt när jag ska granska den kommunala ekonomin.
Det är lätt att man blir hemmablind om man jobbat på samma redaktion i några år, tycker Cicki Gustafsson. Då är kurserna på Fojo en bra uppdateringsmetod.
– Det är en yrkesmässigt kick. Du kommer tillbaka som en ny människa med nya tankar och frågeställningar. Du får mycket journalistik på en dag, säger hon.
Cicki Gustafsson har som många journalister haft olika tjänster på tidningen och tycker därför att Fojos kurser har varit inspirerande. Flera på Hallandspostens redaktion har gått på Fojos kurser och delar hennes syn på Fojo, berättar hon.
Innan Cicki Gustafsson har sökt till kurserna har hon alltid frågat sin chef först.
– Jag frågar innan för att jag tycker att det är självklart att min arbetsgivare är med och avgör vilken utbildning jag behöver i min yrkesroll. Lyckligtvis har min chef aldrig nekat mig.
Även om den typiske Fojo-eleven är en kvinna berättar Fojos utvecklingsledare, Katarina Ek, att de börjar se ett trendbrott. Allt fler yngre män söker till Fojos kurser.
– Vi noterar att de män som söker sig till oss är runt 30 år. Jag tror det säger något om deras syn på kompetensutveckling och viljan att vidareutbilda sig, säger Katarina Ek.