Fler journalister bland dem som Sverige evakuerat från Afghanistan

6 september, 2021

Bland de 1 100 personer som Sverige har evakuerat från Afghanistan fanns fler journalister än tv-journalisten Najwa Alimi som Journalisten tidigare har rapporterat om.

Det framgår av ett svar från UD där de uppger att ”några journalister” fanns med på flygplanen ut ur landet. Men UD dementerar inte att Najwa Alimi är den enda afghanska journalist som har tagits emot i Sverige.

Så här svarar UD på Journalistens frågor:

Hur många journalister från Afghanistan har Sverige tagit emot? Vi känner till Najwa Alimi som presenterats offentligt. Är hon den enda som Sverige har tagit emot?
– Sverige har evakuerat över 1 100 personer. Cirka 650 personer var afghanska medborgare som evakuerades enligt kvotflyktingsystemet. Bland dessa fanns några journalister. Vi vill inte gå in på exakt antal.

– Berörda svenska myndigheter har löpande kontakt med personer som på olika sätt har samarbetat med Sverige och är i behov av skydd. Detta kan gälla kvinnoaktivister, MR-försvarare, journalister och andra aktörer. Arbetet med att få ut dem ur Afghanistan fortsätter, men vi ger inga detaljer kring hur detta arbete bedrivs.

Hur många journalister från Afghanistan finns på den så kallade svensklistan?
– Det finns inga afghanska journalister på den så kallade svensklistan. Den riktar sig till svenska medborgare och personer med svenskt uppehållstillstånd. Afghanska journalister evakuerades inom kvotflyktingsystemet.

BÖRGE NILSSON
redaktionen@journalisten.se

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies