Gå direkt till textinnehållet

Fler journalister bland dem som Sverige evakuerat från Afghanistan

Bland de 1 100 personer som Sverige har evakuerat från Afghanistan fanns fler journalister än tv-journalisten Najwa Alimi som Journalisten tidigare har rapporterat om.

Det framgår av ett svar från UD där de uppger att ”några journalister” fanns med på flygplanen ut ur landet. Men UD dementerar inte att Najwa Alimi är den enda afghanska journalist som har tagits emot i Sverige.

Så här svarar UD på Journalistens frågor:

Hur många journalister från Afghanistan har Sverige tagit emot? Vi känner till Najwa Alimi som presenterats offentligt. Är hon den enda som Sverige har tagit emot?
– Sverige har evakuerat över 1 100 personer. Cirka 650 personer var afghanska medborgare som evakuerades enligt kvotflyktingsystemet. Bland dessa fanns några journalister. Vi vill inte gå in på exakt antal.

Annons Annons

– Berörda svenska myndigheter har löpande kontakt med personer som på olika sätt har samarbetat med Sverige och är i behov av skydd. Detta kan gälla kvinnoaktivister, MR-försvarare, journalister och andra aktörer. Arbetet med att få ut dem ur Afghanistan fortsätter, men vi ger inga detaljer kring hur detta arbete bedrivs.

Hur många journalister från Afghanistan finns på den så kallade svensklistan?
– Det finns inga afghanska journalister på den så kallade svensklistan. Den riktar sig till svenska medborgare och personer med svenskt uppehållstillstånd. Afghanska journalister evakuerades inom kvotflyktingsystemet.

BÖRGE NILSSON
redaktionen@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos