Halkjær: ”Najwa Alimi enda journalisten som evakuerats till Sverige”

3 september, 2021

FOTO: Journalisten Den prisbelönta afghanska tevejournalisten Najwa Alimi är den enda journalist på den lista som Reportrar utan gränser lämnat till UD som fått hjälp att komma till Sverige.

Organisationen lämnade över en lista med namn på tolv journalister till svenska UD och till huvudkontoret i Paris. De åtta namnen som lämnades till UD gällde kvinnliga journalister som arbetade eller hade arbetat på tevekanalen Zan-TV. 

– Mig veterligt är det bara Najwa och fem kvinnliga journalister till som har kommit ut ur landet, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjær (bilden).

De fem andra är i Qatar och på väg till Irland.

Namnen på dem som skulle evakueras har kommit från utrikesdepartementet. Evakueringarna har hanterats av Migrationsverket med hjälp av Försvarsmakten.

– Mikael Ribbenvik och Ann Linde har pratat om journalister i plural men vad jag vet har Sverige bara tagit emot Najwa. Ingen av dem som vi har lyft har i alla fall kommit hit förutom Najwa, säger Erik Halkjær.

Enligt utrikesminister Ann Linde är journalister en grupp som Sverige har fösökt hjälpa att lämna landet.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar Najwa Alimi att hon och hennes familj fick hjälp av svensk militär att fly landet.

I en inbjudan från svenska regeringen fick de instruktioner om hur de skulle gå tillväga för att ta sig in på flygplatsen, vars ingångar barrikaderades av människor som ville fly landet.

Genom att vifta med röda och gula halsdukar gav de sig till känna i folkmassan. En svensk soldat kom ut och lotsade in dem på flygplatsen.

Innan de gick ombord på planet fick de lämna ifrån sig handbagage med datorer och dokument som de skulle få tillbaka när de hade landat i Georgien.

– Men när vi landade i Tblisi och frågade efter väskorna sa de att de inte fått plats, eftersom så många människor måste med ombord, berättar Najwa Alimi för DN.

Som reporter på en kanal med nästan bara kvinnliga journalister var hon utsatt för ständigt dödshot och hon litar inte på talibanerna. Hon är orolig för vänner och släktingar som är kvar i landet, men vågar inte kontakta dem. I intervjun med Dagens Nyheter säger hon att talibanerna tar sig in i krypterade sociala medier och appar och kan identifiera användarna.

2019 tilldelades Najwa Alimi den svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati, Per Anger-priset, som som hon tog emot på plats i Sverige.

Journalisten har frågat UDs presstjänst hur många afghanska journalister som Sverige hittills har tagit emot men ännu inte fått något svar.

                                                                    BÖRGE NILSSON
                                                                    redaktionen@journalisten.se

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies