Fler anmälningar, färre fällningar
Journalistförbundets etikutredning föreslår att det bildas en ny Medienämnd för att hantera allmänhetens anmälningar mot medierna. Anmälningarna ökade, totalt sett, under 2004 – men antalet fällningar blev trots det färre.
Journalistförbundets etikutredning föreslår att det bildas en ny Medienämnd för att hantera allmänhetens anmälningar mot medierna. Anmälningarna ökade, totalt sett, under 2004 – men antalet fällningar blev trots det färre.
Granskningsnämnden för radio och TV (GRN) får in anmälningar i en allt stridare ström. Till Allmänhetens pressombudsman (PO) är flödet jämnt, men med en viss uppgång under 2004 – och till Journalistförbundets yrkesetiska nämnd (YEN) och Pressens textreklamkommitté (TRK) är antalet anmälningar försvinnande få.
Totalt fick de fyra instanserna under 2004 in 1 666 anmälningar, vilket är 16 procent fler än under 2003. GRN tog emot 1 261 anmälningar, PO 389, TRK 30 och YEN bara 17 stycken.
bryt
Det ökade antalet anmälningar har dock inte lett till fler fällningar eller klander. Istället har fällningarna minskat något. Totalt utdelades någon form av klander i 98 fall under 2004, att jämföra med 112 under 2003.
Pressens Opinionsnämnd fällde under året 40 tidningar för att inte ha följt god publicistisk sed, vilket är lika många som under 2003. Flest fällningar, fem stycken, ådrog sig Dagens Nyheter, följd av Expressen med fyra och Aftonbladet samt Se & Hör med tre vardera. Nya Wermlands Tidningen och Oskarshamns-Tidningen fälldes i två fall vardera. Ytterligare 21 tidningar och tidskrifter fälldes en gång vardera.
Granskningsnämnden fällde 51 gånger och utdelade kritik sju gånger, vilket är sammanlagt 14 färre än under 2003. Flest fällningar ådrog sig TV4 med 17 stycken, följt av Sveriges Television med 16 stycken och Sveriges Radio med nio. Olika lokalradiostationer fälldes i sex fall. De flesta fällningarna under året gällde otillbörligt gynnande/reklam, följt av brott mot kravet på saklighet i sändningstillståndet.
Textreklamkommittén fäller inte någon i formell mening, utan kommer bara med uttalanden. Flest uttalanden under året gällde Expressen/
GT/Kvällsposten – bland annat när det gäller så kallade ”sponsringsskyltar” på redaktionell plats. Yrkesetiska nämndens beslut innehöll, för andra året i rad, inte en enda fällning.
bryt
Systemet med fyra olika instanser som hanterar olika delar av det etiska regelverket har de senaste åren varit föremål för en hel del kritik. Journalistförbundet har, i två omgångar de senaste tre åren, genomfört utredningar som granskat hur man skulle kunna förändra systemet. Den senaste utredningen, som beställdes av kongressen 2002 och som letts av förbundsordföranden Agneta Lindblom Hulthén, har nu lämnat över sin rapport till förbundets arbetsutskott, som ska diskutera rapporten på dagens möte. Förbundsstyrelsen får rapporten på sitt bord i nästa vecka och så småningom ska ett förslag läggas fram för kongressen i maj.
Det utredningen slår fast är att dagens system är ”svårgripbart och krångligt” för allmänheten. Delar av verksamheten är också alltför okänd. Det finns även en utbredd uppfattning om att ”det inte går att få rätt mot medier”, enligt utredningen.
Förslaget till förändring är, som Journalisten tidigare rapporterat, att bilda en ny Medienämnd, som ska kunna hantera alla sorters anmälningar – gällande alla medieformer och såväl publiceringar som arbetsmetoder. Denna nämnd ska bli den samlande kanalen för alla allmänhetens anmälningar. De existerande instanserna ska kunna drivas vidare, så att det även fortsättningsvis är Journalistförbundets styrelse som fattar beslut om eventuella uteslutningar av medlemmar. Men det ska vara Medienämnden som blir allmänhetens kanal för att klaga på medierna och journalisterna.
I förslaget konstateras också att såväl mediebranschens aktörer som allmänheten bör vara representerade i den nya Medienämnden.
bryt
Utredningen tar inte upp frågan om en eventuell ändring av de pressetiska reglerna, utan konstaterar att det först måste upprättas en ny organisation innan man kan avgöra om också de etiska reglerna bör förändras.
mj@journalisten.se