Gå direkt till textinnehållet

Filmat smitförsök gav Werner-intervju

Flera tidigare ledande personer inom vänsterpartiet försökte undvika att bli intervjuade av Uppdrag granskning i samband med reportaget om partiets kopplingar till diktaturstater.

Flera tidigare ledande personer inom vänsterpartiet försökte undvika att bli intervjuade av Uppdrag granskning i samband med reportaget om partiets kopplingar till diktaturstater. Lars Werner ställde upp först sedan TV-teamet filmat hur han försökt smita ut bakvägen.

Janne Josefssons, Lars-Göran Svenssons och Björn Tunbäcks två reportage för Uppdrag granskning om bland annat vänsterpartiets kopplingar till diktaturstater har fått enormt genomslag i medierna och debatten.

Jämfört med tidigare reportage av Josefsson och Svensson innehöll de tämligen få inslag av de metoder som medverkat till att göra tidigare dokumentärer kontroversiella. Enligt Josefsson var det dock inget medvetet metodikval:

– Vi hade inte någon metodikdiskussion. Vi har försökt få träffa folk på alla upptänkliga sätt och det var ett hästjobb. De sprang och gömde sig betydligt mer än vad som visades i dokumentären. Egentligen har ingen velat medverka i reportaget, inte partikritikerna heller, säger Janne Josefsson.

bryt

Upprinnelsen till reportaget var enligt Janne Josefsson när han hörde Lars Ohly offentligt säga sig vara stolt över att kalla sig kommunist:

– Uttalandet antydde att det låg mycket mer bakom och jag ville ta reda på vad. Att han tillhörde det riktigt nattsvarta gänget insåg vi snart. I början av researchen var vi med honom i en skola när han sade att man inte kan plocka fram ett enda citat som kan vändas mot honom. Det var ett misstag, för det var ju lätt. Sedan kom Kirunabreven fram och vi förstod att de också var hett stoff.

I reportaget är ett nyckelmöte intervjun med förre vpk-ledaren Lars Werner. Men det tog fyra månader att få intervjun, och det räckte inte med att kontakta honom via formella vägar.

– Vi försökte att få honom att ställa upp på alla sätt men han ville inte låta sig intervjuas och vi ville undvika att jaga honom i hemmet. Han skyllde på sjukdom och allt möjligt och hörde inte av sig, säger Lars-Göran Svensson.

– Men när vi fick höra att hans sjukdom handlade om att han hade ont i en fot gick det inte längre, då åkte vi hem till honom.

bryt

När TV-teamet kom till Lars Werners hem i Tyresö utanför Stockholm såg de först Werner sitta på altanen. Efter att ha knackat på dörren sade hans fru att han inte var hemma och inte väntades hem förrän sent.

– Jag stod och ropade utanför villan: kom ut Werner! Du gör dig löjlig genom att gömma dig bakom frun, berättar Janne Josefsson.

Efter att TV-teamet suttit utanför villan i någon timme försökte Lars Werner lämna tomten via en bakväg.

– Vi hann i fatt honom och då sade han att han har varit inne hos grannen och kokat marmelad. När vi förklarade att vi hade filmat hur han försöker gömma sig och smita iväg från oss insåg han att han måste ställa upp på en intervju, berättar Janne Josefsson.

Enligt Lars-Göran Svensson var målsättningen att försöka att inte använda dolda kameror och att inte filma dörrar som stängs i ansiktet:

– Det skapar lätt pseudodebatter. Men det är ju inte så att tiden är över för dolda kameror. Hade inte Werner ställt upp i intervjun hade vi visat smitförsöket för publiken, säger han.

– Att denna stora starka figur som stått upp bland världens ledare springer och gömmer sig och försöker snacka bort det med att han kokat marmelad, det är verkligen beklämmande, säger Lars-Göran Svensson.

bryt

I intervjun med partiets förre internationella sekreterare Urban Karlsson fanns enligt Janne Josefsson ett liknande förlopp, som slutade med att hans fru fick honom att tala med reportageteamet. Förre riksdagsmannen Bo Hammar vägrade helt medverka i reportaget.

Janne Josefsson som har granskat kommunistpartiet 1981 och 1991 i radion, säger sig vara förvånad över att vänsterpartiet kommit så lätt undan:

– Gudrun Schyman lyckades hålla ifrån sig de här frågorna och fokusera på feminism och liknande. Men att man gullat med kommunisterna och förfasat sig så över nazisterna är egentligen märkligt inkonsekvent. Ett av skälen till det är väl att halva journalistkåren har tågat i deras led, säger han.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Annons
Profilen

”Jag kan ingenting om robotar och missiler, men jag kan kultur”

För Edgar Mannheimer är det kulturen och historien som ger bäst förståelse för konflikterna i Mellanöstern.
Fler profiler

Senaste numret