Gå direkt till textinnehållet

”Fiktiv berättelse kan bli sannare än journalistik”

Många journalister som sadlat om till deckarförfattare har tyckt att journalistiken är begränsande med sina faktakrav. Det säger journalisten och författaren Karin Alfredsson, nyvald ordförande i Svenska Deckarakademin.

Förutom Karin Alfredsson sitter ytterligare två deckarförfattare med journalistbakgrund i föreningens fem man starka styrelse, Ninni Schulman och Christina Wahldén.

Varför skriver så många journalister deckare, Karin Alfredsson?
– Många av oss har skrivit om brott som journalister och ibland tyckt att journalistiken är begränsande, med sina exakta faktakrav och ett begränsat utrymme. En fiktiv berättelse kan bli mer detaljerad, införa fler perspektiv och – faktiskt – bli sannare. Som det står på försättsbladet till flera av mina böcker: ”Allt viktigt i denna berättelse är sant. Alla likheter med verkligheten är fullkomligt avsiktliga.”

Journalister är bra på research, men hur blir man bra på gestaltning?
Man får träna. Erfarenheten att träffa många människor i olika miljöer har vi med oss. Kanske har vi också träffat på många dolda agendor och hemligheter, vilket passar i deckare. Sedan får andra bedöma hur vi lyckas.

Vad jobbar du med just nu?
Jag skriver på del tre i en helt annan serie, utanför deckarfacket. Den utspelar sig i en frireligiös by i Västerbottens inland i början av 1950-talet och har en småskollärarinna och en postfröken som huvudpersoner. Kvinnorna blir kära i varandra, vilket är fullkomligt förbjudet.

Fler avsnitt
Fler videos