Gå direkt till textinnehållet

Fem kvinnliga journalister dödade sedan 8 mars 2004

Fem kvinnliga journalister har dödats i jobbet sedan Internationella kvinnodagens firades förra året, enligt Reportrar utan gränser.

Fem kvinnliga journalister har dödats i jobbet sedan Internationella kvinnodagens firades förra året, enligt Reportrar utan gränser.

BBC-reportern Kate Peyton blev dödligt skottskadad av okända män den 9 februari i Somalias huvudstad Mogadishu. Hon avled kort senare på sjukhus av sina skador.

Den irakiska journalisten Raeda Mohammed Wageh Wazzan hittades död den 25 februari 2005 i Mosul, norra Irak, fem dagar efter att hon hade kidnappats av maskerade män. Hon hade skjutits i huvudet.

Veronika Cherkasova hittades mördad i sitt hem i Minsk i oktober 2004. Hon höll på med att undersöka försäljningen av vapen mellan Vitryssland och Saddam Hussains Irak.

María José Bravo dödades i november 2004 då hon bevakade kravaller intill en polisstation i Nicaragua.

I Iran fortsätter det rättsliga systemet att obstruera alla försök att åtala de personer som låg bakom dödandet av den iran-kanadensiska fotografen Zahra Kazemi. Hon avled den 11 juli 2003 efter att ha förhörts i ett fängelse i Teheran. Dödsorsaken var flera slag mot huvudet.

Åtta av de 636 journalister som dödats i jobbet sedan 1992 har varit kvinnor.

Den franska journalisten Florence Aubenas hålls fortfarande som gisslan i Irak och fyra andra sitter fängslade i Turkiet, Maldiverna, Rwanda och Iran.

Den österrikiska journalisten Sandra Bakutz arresterades av turkisk polis den 10 februari i år, anklagad för att vara medlem i en ”förbjuden organisation”. Hon riskerar 15 års fängelse. Hon hade rest runt i Turkiet för att skriva om rättegångar mot medlemmar i militanta vänsterorganisationer.

Fathimath Nisreen sitter i fängelse sedan januari 2002 på grund av sitt arbete med nättidningen Sandhaanu som skriver om övergreppen på Maldiverna. Hon har dömts till tio års fängelse för förtal.

Polisen i Iran arresterade den 2 mars i år webloggaren Najmeh Oumidparva. Innan hon arresterades hade hon publicerat en kort weblog, skrivet av hennes man, där han krävde rätten att fritt få framföra sina åsikter.

Tatiana Mukakibibi, presentatör och producent av ett underhållningsprogram i Radio Rwanda, har suttit i fängelse sedan 1996. Hon är dömd för mord, men enligt Reportrar utan gränser finns det inga hållbara bevis mot henne.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos