Färre söker journalistutbildning

10 juli, 2015

Antalet sökande till journalistutbildningarna har rasat jämfört med förra året.

Antagningarna till universitet och högskolor är klara och antalet behöriga sökande minskar från 377 000 förra året till 369 000 i år. På journalistutbildningarna rasar antalet sökande stort. Det visar statistik från universitets- och högskolerådet.

På Södertörn sökte förra året 1 531 personer till det största journalistikprogrammet, Journalistik och multimedia, i år är antalet sökande 1 154, en nedgång med 25 procent. Antalet förstahandssökanden sjönk från 267 hösten 2014 till 184 hösten 2015, vilket är 31 procent färre.

Stockholms universitets journalistprogram på JMK är Sverige populäraste och där har ansökningarna minskat med mer än en fjärdedel, från 517 förstahandssökande förra året till 312 i år, en nedgång med 39 procent. Det är fortfarande dock hård konkurrens om platserna. På JMK har 28 personer blivit antagna för hösten.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies