Färre journalister sympatiserar med MP

11 maj, 2012

JMGs undersökning visade att 41 procent av journalisterna sympatiserade med Miljöpartiet. En ny undersökning gjord av Nordiske Mediedager visar på helt andra siffror. 26 procent svarade att de skulle rösta på Miljöpartiet.

Kent Asps undersökning fick stort genomslag i medier. Den visade att över hälften av journalisterna (56 procent) stöder Miljöpartiet (41 procent) och Vänsterpartiet (15 procent).

En undersökning som gjorts på uppdrag av Nordiske Mediedager visar att stödet för Miljöpartiet inte är så stort: 26 procent av journalisterna svarade att de skulle rösta på Miljöpartiet om det var val i dag. Däremot svarade 27 procent att de skulle rösta på Vänsterpartiet.

I JMGs undersökning hade Socialdemokraterna och Moderaterna 14 procent av journalisterna bakom sig. Nordiske Mediedagers undersökning visar att 24 procent skulle rösta på Socialdemokraterna och tio procent på Moderaterna. Övriga partier: Centerpartiet (2 procent), Folkpartiet (4 procent), Kristdemokraterna (2 procent) och Sverigedemokraterna (1 procent).

465 journalister har svarat på Nordiske Mediedagers enkät.

Kommentarer

Det finns 4 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av K Ritiker fre, 2012-05-11 11:30
Ja, det här ställer verkligen allt på huvudet. Överrepresentationen för MP skulle alltså bara vara 400 procent? Stoppa pressarna!
Inlagt av MetalHeadViking fre, 2012-05-11 13:31
I båda fallen får MP+V egen majoritet. Jag förstår att vissa inte anser att MP är tillräckligt vänster. Men sanningen är att de befinner sig till vänster om S.
Inlagt av Mattias lör, 2012-05-12 00:30
Så dessa "helt andra siffror" visar att v+MP får 53% av journalisternas röster istället för 56%...? Om det för tillfället är röda eller gröna kommunister som är mer populära bland journalister spelar ingen större roll för läsarna. Förtroendet för er är ändå förbrukat för länge sedan. Det här patetiska försöket att skyla över en av grundorsakerna till er totala brist på objektivitet ändrar inget.
Inlagt av Daniel tis, 2012-05-15 16:17
Det som alla glömmer är att det inte är journalisterna som bestämmer innehållet, eller redigerar det för att passa några slags politiska sympatier. Titta på ägarförhållandena och ägarna istället.

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies