Gå direkt till textinnehållet

Fanny Svärd, planeringsredaktör på TV4: ”Originella bokningar gör mig stolt”

Fanny Svärd, 27, är vikarierande planeringsredaktör på Nyhetsmorgon i TV4. Mellan arbetspassen dansar hon dancehall eller producerar träff­säkra imitationer på Instagram, inte sällan av kända journalister. 

Så här länge har jag jobbat: Sen 2019. På TV4 har jag även jobbat som researcher på Nyhetsmorgon och planeringsredaktör på Malou Efter tio. Innan det var jag visstidsanställd på Ekot och SR Kulturnytt. Jag har också jobbat som reporter på SVT Rapport och SVT online. 

Så börjar oftast min arbetsdag: När jag kommer in till TV4-huset tar jag en kaffe och startar datorn, sen läser jag mejlen. Jag har sällan morgonmöten. Jobbet är rätt fritt och vi har möten vid behov. Jag sitter mycket själv och svarar på mejl eller så gör jag research på eventuella gäster som vi vill boka. 

Och slutar: Det blir lite samma sak, det slutar förhoppningsvis med att jag har bokat in en gäst som jag känner mig nöjd med. Då skriver jag in alla uppgifter så att det blir en bra överlämning till sändande redaktör. 

Så ofta läser jag jobbmejlen på ledig tid: Någon gång per helg, jag har faktiskt flyttat min mejllapp längst bak i telefonen så att jag ska slippa ­
se den. Jag försöker hålla mig ifrån mejlen på ledig tid. 

Hobby: Dansar dancehall och tränar på gym. Sen scrollar jag mycket på Tiktok och roar mig med att göra egna imitationer på Instagram under namnet ­fannysvard.

En riktigt dålig jobbdag: När jag känner brist på inspiration och man kanske har skickat iväg en massa mejl som inte gett några svar. 

Då är jag stolt över mig själv: När jag ror i land en originell och rolig bokning. Eller när jag avslutar ännu en 11-­månaders period på en ­redaktion. 

Bästa med jobbet: Kollegorna, det är väldigt trevlig stämning. Men också att få ägna mig åt något som jag tycker om, som populärkultur eller att prata med intressanta människor som har gjort spännande saker. 

…och sämsta: Att inte veta vad jag ska göra om tre månader, alltså anställningsvillkoren i den här branschen. 

Arbetsmiljöproblem jag haft: Kollegor som har bråkat med varandra i öppet kontorslandskap, jag har lätt för att suga åt mig av dålig stämning och tycker man kan vara oense utan att det ska behöva bli otrevligt. 

Så smakar kaffet på TV4: Jättegott, vi kör med bryggkaffe och jag dricker det med havremjölk. 

Surdeg jag måste ta tag i: Att börja söka nytt jobb efter sommaren. Tidrapporteringen är det också dags för, att klarmarkera i systemet Medvind är också jobbigt. 

Fler avsnitt
Fler videos