Gå direkt till textinnehållet

Fängelse för journalisthot

Den man som åtalats för att ha mordhotat Expressen kriminalreporter Anders Fallenius dömdes i dag till tre månaders fängelse av Stockholms tingsrätt.

Den man som åtalats för att ha mordhotat Expressen kriminalreporter Anders Fallenius dömdes i dag till tre månaders fängelse av Stockholms tingsrätt.

En 28-årig kriminellt belastad man skickade i november 2002 ett brev med mordhot mot Expressens kriminalreporter Anders Fallenius, sedan Fallenius skrivit en artikel om att mannen misstänktes för inblandning i ett rån på Arlanda.

I brevet skrev mannen “Du har hängt ut mig i Expressen” och kräver att Fallenius ska gå ut och säga att han gjort fel. “Du tjänar på det/…/Jag vill passa på och säga att du har familj och syskon. Tänk på din mor och far./…/Det skulle inte vara roligt för din far ifall nån kollega skriver ANDERS PÅ EXPRESSEN BRUTALT NEDSKJUTEN”. Brevet innehöll också hot mot Fallenius anhöriga och uppgifter om att “kriminellt folk söker dem för en pratstund”. I ett brev till en bekant skrev mannen också att han ville att brodern skulle söka upp Fallenius och fråga var hans familj bor. “Jag har bett flera göra det, desto fler som frågar om honom desto nojigare blir han”

Den 28-årige mannen erkände i rätten att han skrivit breven, men nekade till att det handlade om ett hot. Han hävdade då att han bara ville ha en rättelse införd.

Kammaråklagare Ulrika Lindsö yrkade på fängelse, med hänvisning till att Fallenius hotades i egenskap av journalist. Tingsrätten gick på åklagarens linje och skriver i domskälen att hotet mot Fallenius är av allvarlig natur och dessutom ett angrepp på yttrande- och pressfriheten. Rätten dömde mannen till tre månaders fängelse för olaga hot.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos