Gå direkt till textinnehållet

Falska uppgifter i pressmeddelandefrån riksdagen

Lita inte på pressmeddelanden. Inte ens om de kommer från riksdagen. I fredags avskaffades all avlyssning av redaktioner i ett pressmeddelande som de flesta gick på.

Lita inte på pressmeddelanden. Inte ens om de kommer från riksdagen. I fredags avskaffades all avlyssning av redaktioner i ett pressmeddelande som de flesta gick på.

Rubriken löd: ”Medieredaktioner ska inte få avlyssnas”. I ingressen fick man veta att ”Justitieutskottet föreslår att det ska bli absolut förbjudet att avlyssna medieredaktioner”. Fast det föreslår inte utskottet. Däremot vill justitieutskottets borgerliga majoritet ta bort den möjlighet att bugga tidningsredaktioner som fanns i socialdemokraternas bordlagda buggningsproposition. Den nyheten hade Riksdag & Departement redan i maj. Om riksdagens pressmeddelande vore riktigt skulle det betyda en omfattande förstärkning av meddelarfriheten i Sverige — all telefonavlyssning som idag kan drabba en redaktion om polisen misstänker vissa brott, skulle förbjudas och inga källor behövde längre vara rädda att polisen skulle lyssna när de gav tips till medierna.

Pernilla Eldblom på riksdagens informationsenhet skrev pressmeddelandet. Och trodde att det stämde.

– Lars Franzén som är föredragande i utskottet har godkänt det och jag har ingen detaljkunskap om vilka former av avlyssning som kan vara tillämpliga, säger Pernilla Eldblom.

Lars Franzén bekräftar att han läst pressmeddelandet men tycker inte missen är så allvarlig.

– Det jag läste noggrannast är beskrivningen inne i texten och den kan inte missförstås, säger han.

Lars Franzén har inte blivit nerringd av journalister som velat veta mer om pressmeddelandets långtgående förändringar.

– Jag har bara fått ett samtal, ja, från dig, säger han.

Fler videos
Fler avsnitt