Fälls för att de sände tvångsbekännelser

10 mars, 2021

Gui Minhai Kinesiska CGTN fälls av den brittiska mediemyndigheten för att de kränkt Gui Minhais privatliv när de sände tvångsbekännelser. 

Brittiska myndigheten Ofcom fäller kinesiska tv-bolaget CGTN för att de sänt två tvångsbekännelser av Gui Minhai den 17e januari 2016 och 11e februari 2018, med hänvisning till att de kränkt hans privatliv.

Detta efter att hans dotter Angela Gui anmält programmen till myndigheten.

Det handlar om inslag i programmen The News Desk och World Today som alltså visade tvångsbekännelser där Gui Minhai uppger att han ångrar sig.

Angela Gui skriver i ett mejl till Journalisten att det här är en viktig markering för att delegitimisera den kinesiska statens kränkningar av mänskliga rättigheter, där CGTN spelar en stor roll.

– TV-kanaler ska inte få sända förnedrande tvångsbekännelser, och jag hoppas att detta beslut bidrar till att den frågan får större betydelse för EU och likasinnade länder när de arbetar med Kina, skriver hon.

Journalisten har tidigare berättat att CGTN fått sin licens indragen av Ofcom som förväntas bestämma ett bötesbelopp för CGTN inom kort.

Samtidigt rapporterar The Standard att kanalen bötfälls med drygt en miljon kronor för att de sänt en tvångsbekännelse med den brittiske medborgaren Peter Humphrey, som tvingades erkänna brott i kanalen 2013.

Samt ytterligare en dryg miljon för att de sänt flera inslag 2019 som var partiska när det handlade om protesterna i Hongkong.

 

Gui Minhai

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies