Gå direkt till textinnehållet

”En polis riktade nyligen sitt gevär rätt i ansiktet på mig”

UPPDATERAD. Trots att flera av stringern och frilansen Johan Nylanders journalistkompisar har träffats av gummikulor – eller hotats av poliser – så beskriver han Hongkong som betydligt tryggare än Stockholm.

Journalisten Johan Nylander har tidigare frilansat för bland annat Forbes och CNN. Under demonstrationerna i Hongkong har man kunnat följa hans rapportering som stringer för Dagens Industri. 

När vi intervjuade honom senast om läget vittnade han om poliser som kunde skrika ”kackerlacka” i ansiktet på honom och andra journalister.

Fortfarande blir journalister måltavlor för poliser i Hongkong, speciellt vid frontlinjen under sammandrabbningar. De kan fortfarande skrika i ansiktet på en, och är ofta hotfulla.

– Jag har flera journalistvänner som har blivit träffade av gummikulor. En polis riktade nyligen sitt gevär rätt i ansiktet på mig och skrek på kantonesiska. Häromdagen riktade en polis pepparsprejtuben mot mig och skrek ursinnigt, trots att jag stod med händerna i vädret och inte utgjorde något hot. Vid båda tillfällen hade jag gul väst med ”PRESS” väl synligt. De flesta demonstrationer är dock fredliga, och polisen likaså, säger Johan Nylander.

Är du rädd, stannar du kvar?
– Inte det minsta. Hongkong är fortfarande en av världens säkraste städer och betydligt tryggare än Stockholm eller vilken stor europeisk stad som helst. Min 13-årige son åker tunnelbana ensam genom stan till skolan varje dag utan problem. Jag har dock koll på läget om någon demonstration kommer vara längst hans linje. Jag har fortfarande förtroende för press- och yttrandefriheten här, även om läget kan svänga fort. 

Vad ser du som en trolig utveckling den närmaste tiden både för landet och situationen för er som bevakar?
– Hongkong är frontlinjen av det nya kalla kriget. Det är en av världens mest fascinerande städer att befinna sig i just nu som reporter. Inte bara på grund av demonstrationerna, utan den övergripande ideologiska konflikten mellan västvärldens öppna samhälle och Kinas totalitära diktatur. Samtidigt är det uppenbart att ekonomi, innovation och konsumtionskraft successivt flyttar från västvärlden till Asien.  

Ett misstag många inresta journalister gör, enligt Johan Nylander, är att enbart fokusera på sammandrabbningar och tårgas. Det finns bakomliggande förklaringar och konflikter som är mer fascinerande menar han. Ett vanligt missförstånd är exempelvis att det bara är ungdomar som demonstrerar.

– I stadens finanskvarter genomförs varje lunch, varje dag, demonstrationer. Hundratals kontorsarbetare, många i stiliga kostymer och dräkter, väller ut på gatorna i protest mot regeringen.

I söndagens lokalval segrade det pro-demokratiska lägret vilket betyder att kampen för demokrati och rättigheter kommer fortsätta i landet, tror Johan Nylander.

– Hongkongborna har klart och tydligt sagt att de vill ha demokrati, men Peking kommer aldrig ge med sig. Nya konflikter är att vänta, och jag spår att omvärlden kommer blanda sig i situationen allt mer, inte minst amerikanska politiker inför valet, säger Johan Nylander.

I en krönika i DI skriver Johan Nylander om när han blev gripen av kinesisk polis 2014:

”Jag satt inlåst i ett förhörsrum på  en polisstation i en liten ökenstad i den kinesiska provinsen Xinjiang. Jämte mig hade de brett ut tidningspapper på golvet och jag tänkte att det var där mitt blod skulle rinna”, skriver han bland annat.

Fotnot: I en tidigare version av den här texten kallade vi Johan Nylander frilans, mer korrekt är att han är stringer för Di och frilans. 

Fler avsnitt
Fler videos