Få texttjuvar tvingas betala för stölderna
Det är så gott som gratis att stjäla andras texter och bilder — även för den som blir upptäckt. Allra snällast är Värmlands Folkblad och där fortsätter tjuven att stjäla.
Det är så gott som gratis att stjäla andras texter och bilder — även för den som blir upptäckt. Allra snällast är Värmlands Folkblad och där fortsätter tjuven att stjäla.
Journalistförbundets så kallade gryningsräd genomfördes i oktober förra året. Då upptäcktes 370 stulna artiklar och bilder på nätet.
Hos de fyra tidningar som drabbats av en majoritet av stölderna har högst tre räkningar blivit betalda.
De skickades alla från Helsingborgs Dagblad där klubbordförande Hedvig Juhasz-Toth fann 15 stulna texter.
– Vi skickade fakturor på 102 000 kronor och har fått in ungefär 10 000. Resten var föreningar och privatpersoner som inte visste att de inte fick använda materialet. Då har reportrarna dragit tillbaka sina krav, säger hon.
Pengarna delas lika mellan företag och upphovsman.
Rent pedagogiskt är det oslagbart att verkligen fakturera tjuvarna, menar hon.
– Få saker skrämmer folk så mycket som en räkning på sex till tio tusen, säger Hedvig Juhasz-Toth.
Emma Eriksson på Katrineholms-Kuriren hittade ungefär 30 stulna artiklar.
Åtminstone två stölder är fakturerade. En av dem är hennes. På hemsidan till en antifeministisk organisation hittade Emma Eriksson sin artikel om en man som var åtalad för kvinnomisshandel men blev frikänd.
– Fakturan kom tillbaka med vändande post, eftersom postboxen var stängd och verksamheten vilande, säger hon.
På TTELA (Trollhättans Tidning och Elfsborgs Läns Allehanda) hittade klubbordförande Wiveca Ström ett 20-tal artiklar och ett antal bilder. Bland tjuvarna fanns kommunen, ett bostadsbolag och artister.
Hon har diskuterat med redaktionsledningen om tjuvarna ska få en faktura eller bara en tillsägelse.
– Men jag utgår från att vi kommer att kräva pengar, säger Wiveca Ström.
Den som hittade allra flest stölder var Värmlands Folkblad i Karlstad. Av 150 upptäckta intrång hade 121 gjorts av Eda kommun, som klippt in artiklar i fulltext på sin hemsida i stället för att länka till artiklarna på tidningens webbplats.
Kommunen hävdade att den fått tillstånd från redaktionsledningen, och varken journalisterna eller företaget har skickat en enda räkning.
– Vi tyckte att vi kunde försöka lösa det med den ansvariga på kommunen först. Det verkade ju vara ett missförstånd, säger Jonas Brefält, som är klubbordförande på Värmlands Folkblad.
En annan stor tjuv var Investera i Värmland, ett organ inom myndigheten Invest in Sweden. Det krävdes inte heller på ersättning.
Så om man hårdrar kan man säga att det är gratis att stjäla texter från er?
– Det kanske man kan, men då hårdrar du väldigt mycket, säger Jonas Brefält.
Fast strategin att prata tjuvarna till rätta har knappast fungerat. En snabb koll på nätet visar att Investera i Värmland fortsätter lägga ut texter ur Värmlands Folkblad.
Äldre texter finns också kvar. Totalt fins där 34 jobb ur VF av 18 olika medarbetare. Många fotografer får sina bilder publicerade i extremt låg upplösning.
Ingen av de senast bestulna reportrarna, Gunvor Nyman, Johanna Wernius eller Maria Svärdsén, har gett tillstånd.
– Jag trodde det hade löst sig. En gång för länge sedan lovade jag dem att lägga ut en artikel, men den här har jag inte hört något om. Jag trodde de hade slutat med det där, säger Gunvor Nyman som har sex artiklar på sajten.
Klubbordförande Jonas Brefält blir också förvånad när han hör att tidningens artiklar fortfarande finns på nätet.
– Då får vi väl titta på det där igen, säger han.
Sebastian van den Bergen, som lägger ut artiklarna på Investera i Värmlands hemsida, tror att han har gjort precis så som Värmlands Folkblad har bett honom.
– De har sagt att om vi hittar något på deras hemsida är det bara att använda det om vi har en länk. Så nu lägger vi in en länk med deras adress på alla artiklar som vi publicerar.
Problemet är att han inte använder en länk som flyttar läsarna till artikeln på VFs hemsida. En sådan länk är inte ett upphovsrättsbrott.
I stället klipper han fortfarande in materialet och lägger det på sin sajt. Samtidigt placerar han en liten länk intill, som inte går till själva artikeln utan till nyhetsportalen vf.se.
Webbsidan investinvarmland.com innehåller också artiklar ur Nya Wermlands-Tidningen, Värmlands Affärer, Dagens Industri, Nya Kristinehamns-Posten och Säffle-Tidningen.
Trots många års användning av andras texter och bilder har Sebastian van den Bergen aldrig fått någon räkning.
– Nej, det skulle jag komma ihåg, säger han.
Men stölder ska alltid beivras, tycker Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén:
– Jag tycker det är oerhört viktigt att man alltid kräver tjuvarna på pengar. Annars kan vi inte på ett pedagogiskt sätt förklara vad det här handlar om, och om inte vi tar det på allvar kommer ingen annan att göra det heller.