Gå direkt till textinnehållet

Expressen tryckte Aftonbladets debattartikel: ”Fel plåt”

Där en text av Expressens kulturchef Victor Malm skulle ha varit möttes läsarna istället av konkurrentens debattsida. ”Det beror på den mänskliga faktorn”, säger Expressens chefredaktör Klas Granström.

Många av Expressens trogna papperstidningsläsare satte nog förmiddagskaffet i vrångstrupen när de började bläddra i dagens utgåva. För efter att de läst Expressens debattsida och vänt blad möttes de av ytterligare en debattsida. Men denna gång med Aftonbladet som avsändare.

Läsarna skulle egentligen fått en text av kulturchefen Victor Malm som handlar om en ny bok om den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. Men ett handhavandefel på tryckeriet i Akalla gjorde alltså att konkurrentens debattsida gick i Expressen. Ansvarig utgivare för Expressen, och idag alltså även för Aftonbladets debattsida, är Klas Granström.

– Det här blir ju en väldigt speciell situation. Hittills har ingen uppmärksammat mig på att det skulle skapa några problem för mig som utgivare, vi får väl se om något dyker upp, säger han.

Annons Annons
Till vänster Aftonbladets debattartikel, men till höger Expressens kulturtext. Det skulle ha varit Expressen Kultur på hela uppslaget.

Under dagen har Expressen suttit i möte med tryckeriet, som förklarar det inträffade med ett misstag av en medarbetare.

– Det handlar om den mänskliga faktorn. På tryckeriet har man tagit fel plåt, och då har Aftonbladets debattsida tryckts istället för Expressen kultursida. Vi använder ju samma tryckeri och det är därför som det här ens är teoretiskt möjligt, säger Granström och fortsätter:

– Det här är väldigt olyckligt såklart. Tryckeriet har försäkrat oss om att sådant här inte ska kunna ske. Men det är människor som jobbar där och då kan de konstigaste saker hända.

Runt hälften av Expressens papperstidningsupplaga trycks i Akalla. De övriga tidningarna innehåller rätt artiklar.

Det är inte aktuellt att trycka Victor Malms text imorgon istället, uppger Klas Granström.

– Fördelen är att den är publicerad på Expressen.se och därigenom når en större publik. Jag har diskuterat det med kulturchefen, och han är tillfreds med den digitala spridningen. I morgondagens tidning kör vi kultursidan som vanligt, säger Klas Granström.

Ingen läsare har hittills kontaktat Klas Granström om felet.

– Än så länge är det bara du som har hört av dig om det här, säger han.

Kommentarer

4 svar till ”Expressen tryckte Aftonbladets debattartikel: ”Fel plåt””

  1. Minns när sättarna på en lokaltidning tyckte illa om en ledare och satte in en extra rad: kuk fitta kuk fitta kuk fitta … (etc). Skribenten blev förbannad. Inte en enda läsare hörde av sig. Så kunde det vara på den tiden.

  2. Vem bryr sig om print 2024? Vore bra om Journalisten fokuserade på journalistikens verkliga utmaningar och framtidsfrågor.

  3. Till Galileo: Det ena utesluter inte det andra. Det är väl ganska emblematiskt för journalistikens verkliga utmaningar att print inte bara minskar, utan att den här nivån av misstag går obemärkt förbi.

    Om det är något jag stör mig på här, så är det att artikeln inleds med klyschan ”[många] satte nog förmiddagskaffet i vrångstrupen”.

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos