Gå direkt till textinnehållet

Expressen medger felcitat efter Bulgarien-matchen

Landslagsstjärnan Erik Edman förnekar att han sagt att det kastades stenar mot den svenska spelarbussen i samband med helgens landskamp i Bulgarien. Expressen, som publicerade ett sådant uttalande, medger att Edmans citat ”olyckligt ändrats”.

Landslagsstjärnan Erik Edman förnekar att han sagt att det kastades stenar mot den svenska spelarbussen i samband med helgens landskamp i Bulgarien. Expressen, som publicerade ett sådant uttalande, medger att Edmans citat ”olyckligt ändrats”.

Landskampen mellan Sverige och Bulgarien på Vassil Levski-stadion i Bulgariens huvudstad Sofia i lördags beskrevs i medierna som en hatmatch. Hela veckan före matchen piskades stämningen upp och när matchen väl blåsts igång var det till visselorkaner och burop.

Dagen efter matchen gavs stort utrymme åt ”attackerna” mot det svenska laget. På Expressens förstasida var rubriken” Fredrik Ljungberg och Zlatan överfölls efter Sveriges seger. Attack med stenar och flaskor”.

Inne i tidningen var rubriken ”Landslaget attackerades av arga bulgariska fans”. Artikeln var skriven av Expressens utsända Hans Linné och Olof Lundh. I ingressen citeras målskytten och backstjärnan Erik Edman, som sade ”Det kändes obehagligt när jag hörde hur man kastade stenar på bussen”. Även TTs utsände Henrik Skiöld rapporterade om att det förekommit stenkastning, dock utan att ange varifrån uppgiften hämtats.

Men landslagets säkerhetschef Jan-Erik Hammarbäck känner inte alls igen den bild av attacker som förekom i delar av medierna.

– Jag satt i samma buss som spelarna och jag märkte inte något. Jag har heller inte hört något från spelarna. Så vitt jag vet kastades det inte någonting alls på bussen.

Var stämningen kring bussen hotfull?

– Nej. Det var hur lugnt som helst. Det var ju en hel del poliser och vakter, men de hade läget helt under kontroll.

Landslagets informationschef Jonas Nystedt ger en liknande bild:

– De bulgariska fansen visade med vissa gester att de inte gillade oss. Men några stenar eller så känner vi inte till. Under matchen kom det ett par skor flygande och lite papper och annat, men det var allt.

När spelarna intervjuades efter matchen fick de frågor om stämningen kring matchen. Målskytten Erik Edman sade då att han hört att det kastats saker på bussen. Det citatet återgavs i flera medier. Men i Expressen hade citatet ändrats, så att det stod att det kastats stenar på bussen.

Journalisten har sökt Erik Edman, men inte nått honom. Via Jonas Nystedt meddelar han dock att han ”inte sagt något om stenar – däremot andra föremål, som bananer.” När Journalisten förmedlar Edmans svar till artikelförfattarna hänvisar de till Expressens sportchef Mattias Carlsson. Han medger att citatet är felaktigt.

– Edman-citatet har olyckligt ändrats. Han uppgav att det kastades “saker” mot bussen, inte “stenar”, i originaltexten från de utsända reportrarna.

Varifrån kom uppgiften om stenkastningen?

– Det fick vi dels från en TT-artikel, dels via vittnesuppgifter från Sofia. Sedan blev det ett missförstånd när uppgifter från flera olika håll skulle slås samman till en artikel. Det beklagar vi.

Journalisten har sökt TTs utsände som också rapporterade om stenkastning, men inte nått honom. TTs sportchef Göran Sundberg svarar:

– Han fick uppgiften om stenkastning från en av spelarna efter matchen. Han är inte hundraprocentigt säker på vem av spelarna det var och har svårt att kolla det eftersom han är ledig denna vecka.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos