Gå direkt till textinnehållet

Expressen betalar för ”lånad” artikel

Expressen har gått med på att betala ett skadestånd på 35 000 kronor till Södermanlands Nyheter för att man ”lånat” material från SN.

Expressen har gått med på att betala ett skadestånd på 35 000 kronor till Södermanlands Nyheter för att man ”lånat” material från SN.

Södermanlands Nyheter publicerade på julafton en intervju med Anna Lindhs make, landshövding Bo Holmberg. Under rubriken ”Familjen Holmbergs första jul utan Anna” berättade Bo Holmberg om hur han och barnen upplevt tiden efter mordet på Anna Lindh.

Två dagar senare publicerade Expressen samma intervju, nedkortad men bara delvis omskriven.

SNs chefredaktör Göran Carstorp protesterade i ett brev till Expressens chefredaktör Otto Sjöberg mot Expressens agerande, som han betecknade som ett grovt upphovsrättsintrång. Det framgick dessutom av SN-intervjun med Holmberg att han valt att inte låta sig intervjuas av Expressen.

Göran Carstorp är nöjd med den uppgörelse som nåtts.

– Vi har valt att inte gå till domstol eftersom Expressen i och med uppgörelsen medgett att tidningen gjort sig skyldig till upphovsrättsintrång.

Enligt Carstorp fanns två tunga skäl att driva fallet.

– Det är viktigt för våra läsares förtroende att de ska veta att de inte riskerar att hamna i en annan publikation om de intervjuas av SN. Det är också viktigt för landsortstidningarnas ställning att de inte bara kan behandlas som basvaruleverantörer till de stora dagstidningarna.

Fler avsnitt
Fler videos