Svart indikerar sämst pressfrihet.

EU-länder faller snabbt i pressfrihet

25 april, 2018

Fyra av de fem länder som fallit mest på Reportrar utan gränsers globala årliga Pressfrihetsindex är EU-länder.

Det rör sig om Malta, som skakats av det uppmärksammade mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia, som tappar 18 platser ner till 65e plats på listan, Tjeckien (ner 11 platser till plats 34), Serbien (ner 10 platser till plats 76) och Slovakien (ner tio platser till plats 27).

”Europa, som tidigare alltid varit en bastion för pressfrihet, är den världsdel där utvecklingen går snabbast nedåt, jämfört med andra regioner i världen”, skriver Reportrar utan gränser.

Även i övrigt är det dystra tendenser, enligt organisationens sammanställning. Öppen fientlighet mot journalister är inte längre begränsat till auktoritära länder och diktaturer som Turkiet, som nu ligger på plats 157, utan förekommer även i västliga demokratier, konstaterar RUG. USA under Trumpadministrationen tappar åter i indexet och ligger nu på plats 45.

Listan på länder med en i princip helt utraderad pressfrihet har också blivit längre, enligt RUG. Till gruppen ”svarta länder” där bland andra Kina, Eritrea, Syrien och Iran ingår hör nu också Irak.

Bäst pressfrihet i världen har fortsatt Norge och värst är läget, som tidigare, i Nordkorea. Sverige ligger kvar på plats två av 180.

Här kan du se hela listan och en interaktiv karta med information om pressfriheten i varje land (på engelska).

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies