Etikregler ska förhindra övertramp
Public serviceföretagen och flera tidningar har nedskrivna etiska regler för hur medarbetare ska undvika att skada företagens trovärdighet. Sidouppdrag ska godkännas av chefen.
Public serviceföretagen och flera tidningar har nedskrivna etiska regler för hur medarbetare ska undvika att skada företagens trovärdighet. Sidouppdrag ska godkännas av chefen.
Göteborgs-Posten har en nedskriven policy där det tydligt framgår att tidningen måste ge tillstånd till bisysslor för att förhindra att den enskilda medarbetaren eller tidningens anseende undergrävs.
En egen firma vid sidan om anställningen på redaktionen betraktas som extraknäck.
– Det är en illusion att den enskilde själv kan bedöma om hans eller hennes sidouppdrag påverkar trovärdigheten, att man kan hålla isär rollerna, säger Kent Andréasson, ställföreträdande ansvarig utgivare på Göteborgs-Posten.
Reglerna gäller fast anställda, vikarier och tillfälliga inhoppare.
– Det är svårare med frilansar. Stadigvarande frilansar som jobbar för oss omfattas av vår etikbok. Men tillfälliga frilansar är det svårare att ha kontroll på. Det skulle bli för administrativt tungrott, säger Kent Andréasson.
Göteborgs-Posten är också tydlig med att en medarbetare inte ena dagen kan vara moderator vid en konferens för ett företag eller organisation, för att nästa dag som reporter eller fotograf bevaka samma företag, organisation eller person.
bryt
Sydsvenskan har liknande etiska regler för hur medarbetare ska uppföra sig. Principen är att alla medarbetare måste ha skriftligt tillstånd innan de kan tacka ja till externa uppdrag.
I reglerna står det vidare att arbetsledare som köper in material ska se till att frilansmedarbetare inte agerar på ett sätt som strider mot Sydsvenskans etiska policy.
Varje månad har tidningens etikgrupp möten för att komplettera eller förtydliga de etiska reglerna.
– Vi har en levande diskussion. Efter historien på TV4 och Trond Sefastsson kanske vi på något sätt ska vara tydligare att reglerna även gäller dem med firmor, säger Peter Melin, Sydsvenskans chefredaktör.
Alla som börjar jobba med Sveriges Televisions grävande program Uppdrag granskning får en grundläggande introduktion om vilka etiska riktlinjer som gäller för programmet. Allt arbete vid sidan om ska godkännas av enhetschefen.
– Varje medarbetare måste ställa sig frågan: Kan det jag nu gör påverka min, redaktionens eller SVTs trovärdighet? Om medarbetaren känner minsta tvivel ska han eller hon diskutera detta med arbetsledaren, säger Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.
Efter att uppgifterna om Trond Sefastsson kommit fram diskuterar redaktionen om den ska införa skriftliga etiska kontrakt.
bryt
Sveriges Radio har en liknande policy, att frilansar och produktionsbolag måste följa de programregler om oberoende och trovärdighet som gäller för public serviceföretaget.
Ulf Reneland är ansvarig för inköp av program från produktionsbolag.
– Produktionsbolagen är inte skyldiga att exakt berätta vilka andra uppdrag de har, men de får inte ägna sig åt konkurrerande verksamhet. Vi har en pågående dialog och dyker det upp frågor diskuterar vi dem. Det är upp till båda parters intresse att samarbetet fungerar.
pj@journalisten.se