Gå direkt till textinnehållet

Mannen som enade kongressen

Stephen Lindholm löste den infekterade Las-striden på Journalistförbundets kongress med ett alexanderhugg – en medlemsomröstning.

Stephen Lindholm, som till vardags är reporter på Kommunalarbetaren är en av Journalistförbundets fackliga rävar och har suttit i förbundsstyrelsen i två omgångar; 1989-1998 och 2008-2018. Han sitter för närvarande i förbundets valberedning. Den pågående Journalistkongressen blir hans tolfte, hans första var 1989.

Inför årets kongress var han bekymrad. Allt pekade på att det skulle bli en svår svekdebatt efter förbundsstyrelsens beslut att säga ja till Las-överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv den 15 oktober förra året. Många medlemmar och klubbar hade rasat mot beslutet och kongressen hade att ta ställning till flera motioner med krav på att förbundet skulle lämna överenskommelsen.

– Jag var inte bekväm vare sig med motionernas yrkanden eller förbundsstyrelsens svar. Jag var orolig för att det skulle bli en uppslitande konflikt på kongressen och i förbundet, och att den skulle spilla över på valet av ny förbundsstyrelse, säger Stephen Lindholm.

Han hade grunnat ett längre tag på hur man skulle kunna lösa konflikten, men det var först på onsdagsförmiddagen när han promenerade till TCO-huset där Journalistförbundets kansli huserar under kongressen, som han kom på lösningen: en omröstning bland Journalistförbundets yrkesaktiva medlemmar om Las-överenskommelsen inför det nya huvudavtalet nästa år.

– Jag bestämde mig under promenaden för att skriva ett yrkande. Jag var lite tveksam eftersom jag inte hade förankrat det någonstans. Men det gick vägen.

Det blev som väntat ett högt tonläge i Las-debatten på kongressen på onsdagseftermiddagen. Men många ombud biföll också Stephen Lindholms yrkande. När förbundsstyrelsen också ställde sig bakom yrkandet var det i praktiken klart och debatten ebbade ut – förslaget hade gjutit olja på vågorna. Efter två timmars debatt röstade kongressen med överväldigande majoritet (87-10) för att ge förbundsstyrelsen i uppdrag att genomföra en medlemsomröstning under våren.

– Det känns bra. Det är bättre för förbundet att titta framåt i stället för i backspegeln. Det som har hänt har hänt och det går inte att ändra. Nu får kanske de som har varit kritiska till att förbundsstyrelsen inte hade förankrat beslutet om Las-överenskommelsen hos medlemmarna en upprättelse, säger Stephen Lindholm.

Det här är din tolfte kongress sedan 1989, vilken har varit bäst?
– Det kanske blir den här! Fast det är tråkigt att inte kunna träffas. Nej, det måste vara kongressen 2014, då fick vi i förbundsstyrelsen igenom allt. Alla var eniga och folk gick till och med upp i talarstolen och tackade förbundsstyrelsen för att vi svarat så bra på alla motioner. Det var en bra kongress för att alla var så eniga och att det var så god stämning.

Fler avsnitt
Fler videos