En journalist dödas var femte dag
Över 700 journalister har dödats i tjänsten de senaste decenniet. Inte ens en tredjedel av fallen utreds visar en rapport från Unesco.
Journalister som gör sitt jobb lever fortsatt farligt i många länder. Fram till september i år visar Unesco-rapporten att över 70 journalister mördats. För tre år sedan var motsvarande siffra 123 stycken. Mörkertalet är stort när det gäller mord berättar organisationen.
Rapporten fokuserar på hatbrott som sker på internet, skyddande av källor, internets roll som förmedlare i främjandet av yttrandefrihet samt journalisters säkerhet. Oroande är också att inte ens en tiondel av alla morden utreds.
”Idag vet vi att endast en av tolv journalister får rättvisa och upprättelse i form av en fällande dom. Denna straffrihet spär på modet hos extremister, och speglar rättssystemets stora brister framför allt i konfliktländer. Unesco varnar för att straffriheten skadar hela samhällen genom att dölja brott mot mänskliga rättigheter, korruption och kriminalitet”, säger Mats Djurberg, generalsekretarer för Svenska Unescorådet i ett pressmeddelande.
Unesco menar att en koppling mellan länder i konflikt och antalet mördade journalister i landet är tydlig. Under 2013 mördades 15 journalister i Irak, vilket gjorde Irak till det farligaste landet för journalister det året. Den pågående konflikten i Syrien har fortsatt hög påverkan på journalisters liv – 10 journalister mördades under 2014.