Gå direkt till textinnehållet

Dramatiska förändringar för PP Pension

Det blir dramatiska förändringar på PP Pension på längre sikt som följd av en ny uppgörelse mellan Unionen, Ledarna och Journalistförbundet.

Alla födda 1979 eller senare, och som har sin tjänstepension hos PP Pension, får från och med 2014 placera premien hos något av de bolagen inom ITP1-planen, där PP Pension inte längre finns kvar som alternativ. Samtidigt förändras premiemodellen för tjänstepensionerna, med följden att det blir billigare för arbetsgivare att anställa äldre journalister.

Uppgörelsen innebär att det inte kommer att ske några nyteckningar i ITP1 hos PP Pension från och med 2014. Journalister som är födda 1979 eller senare och som har sin tjänstepension i PP Pension kommer att flyttas över till den stora ITP1-planen där man kan välja mellan ett antal försäkringsbolag, dock inte PP Pension.
Orsaken till förändringen är att Unionen och Ledarna inte vill förlänga den alternativa planen för tjänstepension hos PP Pension. Journalistförbundet har försökt få till stånd en förlängning av den alternativa planen.
– Det är dramatiskt för PP Pension, men det borde inte innebära några dramatiska förändringar för medlemmarna, säger Gunnar Brännstam, aktuarie på PP Pension.
Befintliga ITP2-företag försäkras fortsatt i PP Pension.

Effekten är att PP Pension på sikt kommer att få ett negativt kassaflöde eftersom intäkterna försvinner i takt med att personer med ITP2 går i pension. PP Pension uppskattar att intäkterna kommer att upphöra om cirka 25 år, därefter kommer utbetalningarna av tjänstepensionen att dränera kassan som just nu består av cirka tio miljarder kronor.
Samtidigt som ITP1 flyttas över till Alecta, har premiemodellen i ITP2 förändrats i grunden. Tidigare kunde inte PP Pension höja premierna för redan ingångna avtal inom ITP2. Det innebar att när PP Pension behövde höja premierna kunde man bara göra det på nyanställningar och lönehöjningar.
– Följden blev att det var dyrt för arbetsgivaren att nyanställa personer som är födda 1978 eller tidigare. Det var bara på nyanställningar och på löneökningar som vi kunde ta ut premiehöjningar, säger Gunnar Brännstam.

Nu har parterna kommit överens om att premiehöjningar ska kunna genomföras även för ingångna avtal inom ITP2, vilket gör att PP Pension inte behöver ta in hela intäktsökningen bara på löneökningar och på nyanställda.
I maj beslutade PP Pension att genomföra en kraftig premiehöjning för ITP2 från och med 1 januari 2013. Effekten hade blivit en kraftigt ökad kostnad för arbetsgivarna på löneökningar och nyanställningar för personer äldre än 34 år. Det beslutet vill nu PP Pension riva upp på en extra stämma i december. Det nya förslaget är i stället en lägre premieökning, men för hela beståndet från och med nästa år.
 

Fakta/Så fungerar PP Pensions tjänstepension

  • Tjänstepensionen är en del av den totala pensionen och regleras i kollektivavtal. 90 procent av alla som arbetar i Sverige har tjänstepension.
     
  • De flesta tidskrifts- och tidningsföretag inom Medieföretagen är i dag anslutna till PP Pension. PP Pension är mediebranschens egen försäkringsförening och ägs av sina medlemmar. Det finns två tjänstepensionssystem hos PP Pension:  ITP1 – för personer födda 1979 eller senare och  ITP2 – för personer födda 1978 eller tidigare
     
  • Parterna har nu kommit överens om att ITP1 flyttas från PP Pension till Alecta.
     
  • ITP1 är ”premiebestämd”, vilket innebär att arbetsgivaren betalar in en premie som beräknas som en procent på den enskildes lön. Pensionens storlek är inte bestämd i förväg. ITP2 fungerar tvärtom, där är pensionen bestämd i förväg, och arbetsgivaren betalar in en premie som ska täcka den garanterade förmånen.
     

Journalistjobb

Annons
Fler avsnitt
Annons Annons för Journalistförbundets inkomstförsäkring.
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslag till Journalisten nr 4 2025.