Gå direkt till textinnehållet
Montage: Ankdammsgatan 5. Kjell Norling, VD PP Pension.
Foto: Montage: Tor Johnsson/PP Pension

PP Pension: Försöker avsluta avtalet så snart som möjligt

PP Pension försöker nu att så snabbt som möjligt bli av med lägenhetshotellet där sexhandel pågått i nästan tio år. Journalistförbundet har fortsatt förtroende för ledningen i PP Pension.

PP Pensions vd Kjell Norling säger till Journalisten att han tar uppgifterna om att det förekommit prostitution i deras hus på Ankdammsgatan i Solna på största allvar.

– Jag har inte sett de här fallen som Hem & Hyra säger är kopplade till den här adressen, polisen har inte gett oss den informationen. Men vi försöker få tag på domarna nu. Vi kan inte anklaga någon för att bedriva bordellverksamhet utan att ha bevis, det är en väldigt allvarlig anklagelse. Men nu har vi förstått att det finns ett mönster i det här och vi vill inte ha sådan här verksamhet i någon av våra fastigheter, det vill ingen fastighetsägare, säger han.

Såhär såg det ut vid lägenhetshotellet när Journalisten besöket Ankdammsgatan under morgonen.

Avtalet med lägenhetshotellet är uppsagt sedan tidigare, men det beslutet är kopplat till renoveringar av fastigheterna. Senast i november ska hotellet ha flyttat ut.

Annons Annons

– Nu gör vi allt vi kan för att stänga ned det här hotellet så fort vi kan. Det är vissa legala frågor som vi måste ta hänsyn till men det kommer inte ske någon form av prostitution där framöver i alla fall, säger han.

Efter att den här intervjun publicerats har Kjell Norling uppgett för Hem & Hyra att lägenhetshotellet stänger på söndag. På lägenhetshotellets sajt går det inte längre att boka rum på Ankdammsgatan.

Fastigheterna förvaltas av bolaget Newsec, och det är genom dem som PP Pension nu för dialog med bolaget bakom lägenhetshotellet.

Skulle det inte gå att säga upp avtalet innan november kommer PP Pension ta till andra sätt för att säkerställa att ingen kriminalitet sker i lokalen.

– Vi kan sätta dit en vakt så att vi kan se vilka människor som går in och ut så att vi själva kan agera, säger han.

På söndag ska hotellet försvunnit, men än så länge sitter info om hur man checkar in uppe. Foto: Tor Johnsson

Enligt Kjell Norling har lägenhetshotellet själva anmält fall av prostitution i deras rum. PP Pension har också som rutin att polisanmäla all brottslighet i deras bestånd. Till Hem & Hyra har Kjell Norling uppgett att de för ett år sedan fick en indikation från boenden om att det förekom prostitution i huset och att de då anmälde det.

Har ni brister i era rutiner som gör att ni inte fått reda på det här tidigare?

– Vi har rutiner, så fort vi får indikationer agerar vi. Sen kan vi fundera på om vi kan göra mer som fastighetsägare. Nu är vår förvaltning utlagd till en annan aktör, det förtar inte vårt ansvar, men vi gör som alla andra. Newsec är en stor förvaltare, de gör samma sak för alla sina fastighetsägare.

Kjell Norling säger att de, inför att de tecknade avtal med lägenhetshotellet, förutom de vanliga kontrollerna också hade uppe frågan om prostitution.

– Vi gjorde kontroller och vi fick godtagbara skäl till hur det fungerar för att stoppa prostitution. De har kameror inne på hotellet och filmar vilka som kommer in och ut. Det är säkerhetskontroller som inte fungerat.

Det finns inga andra liknande hotellösningar inom PP Pensions bestånd. Anledningen till att det blev en sådan lösning här var att det var svårt att hitta en hyresgäst till lokalerna.

– Det är inte alltid det finns alternativ. Anledningen till att det blev så här är att vi har stora renoveringsprojekt, speciellt i Solna där det finns 400 lägenheter. Då måste vi ha lägenheter att flytta folk till medan vi gör renoveringarna. Det är därför vi inte vill ha tillsvidarekontrakt. Då har det här varit en bra lösning.

Denna annons sitter uppe utanför lägenhetshotellet.

Till Hem & Hyra säger den lokala hyresgästföreningen att det rör sig om en så kallad blockuthyrning, och att PP Pension inte förhandlat den enligt gängse regler. En blockuthyrning är när tre eller fler lägenheter hyrs ut samlat, och det måste godkännas av hyresnämnden.

Men Kjell Norling menar att det inte rör sig om en blockuthyrning.

– Det är ett lokalhyresavtal, precis som vilken lokal som helst. Det finns inga lägenheter som de har hyrt utan det är en lokal som har inretts till ett hotell.

Men när ni byggde om blev det ju lägenheter, blir det inte en blockuthyrning då?

– Det här är inga bostäder som skulle gå att hyra ut som lägenheter. Det är i en lokal. Det finns inget trapphus till lokalen, utan det hade behövts byggas om, säger Kjell Norling.

Varför kunde inte de här lägenheterna gå till de i PP Pensions kö?

– Vi har massor av bostäder som är utannonserade för korttidskontrakt som vi inte lyckas hyra ut. Som jag sa måste vi kunna flytta runt boenden, så vi kan inte hyra ut på långtidskontrakt just nu.

Enligt Kjell Norling har lägenhetshotellet betalat samma hyra per kvadratmeter som resterande verksamhet som hyr i bottenplan av huset.

Hur tror du det här påverkar bilden av och förtroendet för PP Pensions verksamhet?

– Jag tror det framkommer väldigt tydligt att vi inte står bakom någon form av kriminell verksamhet, det är självklart. Det här är en företeelse som är väldigt lokal och av engångskaraktär. Jag hoppas inte att det påverkar oss, det här är inget vi står för, säger han.

Journalistförbundet hänvisar frågor om ärendet till PP Pension. Vice ordförande Tomas Backlund skriver i ett sms till Journalisten att förbundet har fortsatt förtroende för ledningen i PP Pension. Även Unionen uppger att de har fortsatt förtroende för bolagsledningen, men hänvisar övriga frågor till vdn.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos