Gå direkt till textinnehållet

DNs riksnätverk får betalt enligt rekommendationen

De frilansar som ska jobba för Dagens Nyheters riksnätverk får betalt enligt Journalistförbundets frilansrekommendation: 975 kronor i timmen, vilket ger en ersättning på 7 800 kronor per dag.

Dagens Nyheter håller på att bygga upp ett rikstäckande nätverk av frilansjournalister. 23 frilansjournalister ska leverera nyheter till framför allt webben. De ska skriva, göra live-TV och fotografera. Det rör sig om runt 300 frilansjobb per år för DN.

DN och journalistklubben på tidningen har kommit överens om ersättningsnivån som är enligt Journalistförbundets frilansrekommendation: 975 kronor i timmen för F-skattare vilket innebär en ersättning på 7 800 kronor per dag.

DNs journalistklubb tycker att det är en bra nivå på arvodena.

– Det satt hårt åt till en början. Men sedan tyckte företaget att det var bra att ersätta enligt rekommendationen. Ska man ha material av kvalitet måste man betala för det. Det är ovanligt att dagstidningar följer rekommendationerna, säger Anders Forsström, journalistklubbens ordförande på DN.

Han anser att de skäliga arvodena gör att de frilansar som anlitas kommer att stanna kvar längre.

– Det tar tid att administrera en sådan här satsning. Då är det viktigt att odla goda kontakter med frilansarna. Det tar kraft att hitta nya, säger Anders Forsström.

Dagens Nyheter vill inte kommentera varför man följer frilansrekommendationen.

– I arbetet med att bygga upp nätverket har vi valt att följa rekommendationerna vad det gäller vad vi ska betala våra frilansjournalister. I övrigt har vi inte mer att säga angående nivån på ersättningen, säger Fredrik Björnsson, redaktionschef på Dagens Nyheter

Även Victoria da Silva, ordförande för Frilans riks, är positiv till nivån på arvodena:

 – Jag tror att DN vill ha kvalitativ journalistik, och det kostar pengar. Det verkar som om det är ett sätt att försäkra sig om det genom att betala.

Fler avsnitt
Fler videos