Gå direkt till textinnehållet

DN ska betala Skyttedal för sex av tio foton

Dagens Nyheter ska betala Sara Skyttedal 10 000 kronor för olovlig återgivning av sex av Sara Skyttedals fotografier från en Israelresa 2009. Men domstolen anser att fyra av bilderna, bland annat den som föreställer KDs partiledare Ebba Busch Thor poserande vid en stridsvagn, publicerats i överensstämmelse med god sed.

Journalisten har tidigare berättat om den tidigare KDU-ordföranden Sara Skyttedals tvist med Dagens Nyheter om tio bilder som tidningen publicerat och som tagits från Sara Skyttedals Facebookkonto. Bilderna föreställer bland annat KD-ledaren Ebba Busch Thor poserande vid en stridsvagn under en studieresa i Israel 2009.

Upphovsrättsexperter trodde att Skyttedal skulle vinna målet i Patent- och marknadsdomstolen, och det gjorde hon också. DN ska betala 10 000 kronor för återpubliceringarna av sex av bilderna utan tillstånd vid åtta tillfällen, 1 250 kronor per tillfälle. Sara Skyttedal hade begärt 28 000 kronor.

Däremot går domstolen på DNs linje när det gäller fyra av bilderna, de som väckt störst uppmärksamhet, nämligen bilderna på Ebba Busch Thor vid militärfordonet och iförd en t-tröja med israeliska försvarsmaktens logotyp, samt bilden på Sara Skyttedel i ett militärfordon samt en bild av en varningsskylt för minor. Domstolen anser att det har förelegat ett samband mellan redogörelsen för dagshändelsen och dessa fyra bilder.

Medier ska ha möjlighet att sprida information om aktuella händelser, i detta fall den politiska diskussionen kring bilderna och partiledarvalet i Kristdemokraterna 2015, och publiceringarna var därför ”i överensstämmelse med god sed”, enligt Patent- och marknadsdomstolen.

Domstolen konstaterar också att det skett ideella upphovsrättsintrång eftersom upphovspersonens namn inte publicerats, men eftersom Sara Skyttedal inte kunnat uppvisa någon skada som följd, ska inget ideellt skadestånd utgå.

Eftersom Sara Skyttedal bara vunnit en del av målet ska hon betala sina egna rättegångskostnader, och Dagens Nyheter betala sina kostnader.

Domen kan överklagas senast den 12 januari.

Fler avsnitt
Fler videos