Gå direkt till textinnehållet

DN om den ofrivilliga namnpubliceringen: ”Oerhört beklagligt”

På ett foto i ett DN-reportage om ett av Svenska kraftnäts hemliga kontrollrum syntes en namnbricka med ett efternamn som DN beslutat skulle utelämnas av säkerhetsskäl.  ”Den låg ute på sajten i 1,5 timme”, säger redaktionschefen Anna Åberg.

Dagens Nyheter publicerade i söndags ett reportage om att Sverige kan tvingas nödstänga elen för första gången i historien.

I reportaget besökte DN ett av Svenska kraftnäts hemliga kontrollrum och på en bild fanns operatören Teodor med. I bildtexten till bilden stod: ”Operatören Teodor, vars efternamn DN utelämnar av säkerhetsskäl, har flera telefoner framför sig som kan användas om en order måste ges för nödstängning.”

Men på bilden syntes också Teodors namnbricka, både i papperstidningen och på DNs sajt. Där kunde man se hans efternamn.

– Det är svårt att utläsa namnet i papperstidningen men det var enklare på sajten eftersom man kan förstora bilden. När vi upptäckte det bytte vi ut bilden mot en beskuren bild. Den obeskurna bilden låg ute på sajten i 1,5 timme, säger Anna Åberg, redaktionschef på Dagens Nyheter.

Fanns det ett krav från Svenska kraftnät på förhand på att efternamnet inte skulle publiceras?
– Nej. Vi tog upp det själva med Svenska kraftnät och förde ett resonemang om det och efter det landade vi själva i det beslutet. Det är oerhört beklagligt att namnet gått att utläsa.

Har ni diskuterat detta med Svenska kraftnät efter att det uppdagades?
– Ja, vi har samtalat med dem. De fick själva se bilderna före publicering, och hade då inga synpunkter, så det var flera ögon som missade detta, säger Anna Åberg.

Fler avsnitt
Fler videos