DN ”innehållsdeklarerar”
i digitala kanaler

9 december, 2016

Dagens Nyheter har börjat med en sorts innehållsdeklaration av journalistiken på DN.se. ”Vi vill vara tydliga och transparenta”, säger redaktionschef Caspar Opitz.

I deklarationen som finns under DN-artiklar på dn.se står det: "Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik."

Den finns där sedan ungefär två veckor, berättar DNs Caspar Opitz.

Varför?
– Det finns två anledningar: Den ena är att vi vill vara tydliga med vad det är för typ av text som möter läsarna. I papperstidningen med den traditionella sorteringen är det oftast solklart. I den digitala världen sorteras olika genrer huller om buller, och om man kommer in på länk via Google eller Facebook, vilket många gör, kan det vara svårt att veta om man läser en debattartikel, en krönika, en ledare eller någon annan opinionstext, jämfört med en nyhetstext och de krav som finns på opartiskhet vid publicering av sådana. Vi vill helt enkelt tydliggöra skillnaden mellan åsiktstexter och nyhetstexter. 

– Den andra anledningen är att vi vill vara transparenta med hur vi jobbar och hur vi skiljer ut oss från nyhetssajter som driver någon form av åsikt, tes eller ståndpunkt. Vår nyhetsjournalistik är opartisk, baserad på grundlig faktakontroll, många källor, vi låter olika sidor komma till tals, och så vidare. Om det vill vi berätta. Och vi publicerar också helt öppet de riktlinjer vi jobbar efter; allt från de pressetiska reglerna till våra interna regelverk för hur vi bevakar vetenskap, opinionsmätningar, och så vidare.

Vilka reaktioner har ni fått från läsare?
– Vi gynnas av att vara öppna och de läsare som upptäckt detta läser DN just för opartiskheten och trovärdigheten. Många har mejlat och tackat för att vi står upp för dessa i värden i en ganska turbulent nyhetsvärld med fejknyheter, hatsajter och annat som tyvärr tar stor plats. ​

Taggar: Dagens Nyheter

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies