Gå direkt till textinnehållet

”Det finns sjukt mycket vinklar”

Den 1 januari blir Sverige ordförandeland i EU för första gången sedan 2009. Altingets reporter Jacob Hederos hoppas på en renässans för svensk  EU-bevakning.

Karlstadbaserade Jacob Hederos beskrivs av en kollega som ”en av de värsta EU-nördarna i branschen”. Han ser fram emot att under ordförandeskapet 1 januari–30 juni fortsätta göra det han brukar: borra i ”alla roliga lagstiftningsprocesser som skaver åt olika håll” och som påverkar Sverige.

– Det finns sjukt mycket vinklar och roliga grejer att gräva i. Jag hoppas väl också kunna åka ner till Bryssel och käka lite pommes. 

Vad innebär ordförandeskapet konkret för politiken?
– Att regeringen och delar av Regeringskansliet får ett skitjobbigt halvår. Som en departementschef nyligen uttryckte det: det går knappt att göra någon nationell politik, för det tar så mycket tid att rodda ihop och föra fram lagstiftning i EU-maskineriet. Kommissionen tycker att 112 lagförslag är viktiga att få igenom. Över 2 000 möten ska ledas totalt.

Hans tips till kollegor är enkelt: försök inte greppa allt, det är nästan omöjligt. Utan välj ut kanske tre lagförslag eller ett område, och bit dig fast.

– Hittar du en krok kan du skriva 15 artiklar om du vill.

Fler avsnitt
Fler videos