"Den dialog som
pågick avbröts"

11 mars, 2016

Bråket på SVT Göteborg I går kom nyheten att ortschef Ylva M Andersson slutar på Sveriges television som en följd av konflikten på SVT Göteborg. Nu kommenterar hon själv i Journalisten händelserna och säger att hon tror de kunde fått ett annat utfall.

Journalisten har tidigare i en rad artiklar skrivit om konflikten på SVT Göteborg där ortschefen Ylva M Andersson och Mette Friberg bråkat i samband med att en ny programchef med ansvar för Uppdrag granskning skulle tillsättas. Till slut lämnade Mette Friberg SVT.

I går kunde Journalisten berätta att även Ylva M Andersson slutar. Hon har varit fåordig under den pågående konflikten. Hon säger att det har varit på grund av hänsyn till sina medarbetar. Men nu kommaterar hon sitt beslut.

- Jag har jobbat stenhårt tillsammans med mina medarbetare vilket har gett goda resultat 2016. Men mina visioner sträcker sig längre än så och jag har idéer och övertygelser om vad jag tror att man måste göra för att SVT Göteborg ska fortsätta vara konkurrenskraftigt, säger hon och fortsätter:

- Idéerna har haft stort stöd, men det finns delar av organisationen som sedan en tid tillbaka inte delar min syn. Då måste jag värdera om jag kan vara framgångsrik i mitt arbete och min bedömning är att jag inte är rätt chef för verksamheten, så jag kliver åt sidan, säger hon.

Vad tycker du om kritiken mot hur du har hanterat Mette Friberg?
- Jag tycker den har varit orättvis. Vad det handlar om är att jag försökte hitta en rimlig arbetsbörda för en av mina medarbetare, säger hon och fortsätter:

- Den dialog som pågicks avbröts, vilket är väldigt olyckligt eftersom det ledde till att SVT tappade en av sina bästa chefer i Mette Friberg. Att jag inte kunnat kommentera händelserna beror också på att jag lyftes bort från min arbetsplats den 12 februari. Är man inte på sin arbetsplats på daglig basis och kan svara på kritik, prata med medarbetare och förklara vad som hänt, så blir det svårt.

Vad tycker du om att du lyftes bort från arbetsplatsen?
- När det inträffade sa jag att jag lämnade över ansvaret för att lösa situationen till mina chefer, men det visade sig ju att det inte fungerade eftersom både Mette och jag slutar.

Vad tycker du om kritiken som riktats mot dig i olika medier?
- Hade jag inte fått uttryckliga instruktioner om att inte befinna mig på min arbetsplats så hade jag kunnat för den dialogen ansikte mot ansikte med de som varit kritisk mot mina beslut.

Tror du att utfallet hade blivit annorlunda om ni hade kunnat prata klart på plats?
- Jag vet att ledningens, min och Mettes ambition var att vi skulle samtala och lösa det här väldigt snabbt. Men då måste man ses, så ja, det tror jag.

Bråket på SVT Göteborg

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies