Gå direkt till textinnehållet

Demonstration mot journalistutlämningar till Turkiet

I kväll arrangeras en manifestation på Mynttorget i Stockholm där två av journalisterna på Erdogans utlämningslista medverkar.

Klockan 18 idag måndag genomförs en demonstration till stöd för de journalister som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vill ha utlämnade från Sverige. Arrangörerna är journalisten Kurdo Baksi samt den tidigare riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

”Konsekvenserna av Turkiets veto mot svensk medlemskapsansökan i Nato drabbar många oskyldiga människor i vårt land. Turkiet vill just nu ha 33 personer utlämnade från Sverige. Flera av dem som riskerar utlämningar är journalister. Samtidigt har den svenska säkerhetspolisen stämplat ett fyrtiotal personer runt om i Sverige som ’säkerhetsrisk’ i ’preventivt’ syfte. Vi accepterar inte att journalister, som bara gör sitt arbete, ska utlämnas till Turkiet!” skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.

Bland de medverkande finns Bülent Kenes och Ragip Zarakolu, båda journalister på Erdogans utlämningslista, samt Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser Sverige, och Helena Giertta, chefredaktör på tidningen Journalisten.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos