Gå direkt till textinnehållet

De vill sitta i förbundsstyrelsen

Journalistkåren förändras. Det måste förbundet också göra, tycker många av de totalt 22 personer som nominerats till olika poster i Journalistförbundets styrelse.

Journalistkåren förändras. Det måste förbundet också göra, tycker många av de totalt 22 personer som nominerats till olika poster i Journalistförbundets styrelse.

På fredag väljs Journalistförbundets nya styrelse. Journalisten har pratat med de nominerade för att ta reda på vilka frågor de vill driva om de blir valda. Det blev i första hand en diskussion om lågt valdeltagande, minusbudget och minskande medlems antal.

– Vi måste försöka hitta svaret på varför förbundet har gått in i den här krisen, säger Andreas Morén, UR.

Annons Annons

Han ser allvarligt på att bara sex procent av medlemmarna röstade inför kongressen. Något måste göras för att engagera medlemmarna.

Men alla är inte överens om att det låga valdeltagandet visar på ett bristande engagemang. Pnina Yavari Molin, GP, tror snarare det har att göra med tekniskt strul och dålig information. Ett bevis på att folk faktiskt är engagerade är mängden motioner till kongressen, anser hon.

Klyftan mellan styrelsen och medlemmarna är för stor, konstaterar flera av styrelsekandidaterna. Dag Bremberg, Siftidningen, föreslår e-demokrati som ett sätt att ge fler möjligheten att delta i diskussioner och beslut. Han menar att en förändring som aktiverar medlemmarna är nödvändig för förbundets överlevnad.

– Hittills har förbundet kunnat leva på att de ger ut presskort, men framöver kommer inte det att hålla. Folk är mer krävande som individer i dag, säger Dag Bremberg.

Medlemmarna måste bli bättre informerade så att de förstår att förbundet faktiskt genomdriver många viktiga frågor, anser Alf Johansson, Västgöta tidningar

– Ta bara kollektivavtalet. Hade vi inte det skulle vi vara sålda. Vi skulle tjäna mindre år från år. Och det tror jag inte folk fattar, säger han.

Susanne Björkenheim, Skånska Dagbladet, betonar att förbundet hela tiden måste slå vakt om kollektivavtalen.

– Många arbetsgivare försöker strunta i det i dag och utnyttja situationen att så många journalister arbetar under otrygga anställningsformer.

Att trygghetsfrågorna och visstidsfrågorna kommer att bli centrala även för den nya styrelsen är de flesta nominerade på det klara med.

– LAS-systemet är fullständigt oacceptabelt som det ser ut idag, säger Pnina Yavari Molin, GP.

Stefan Nilsson, Smålandsposten, håller med.

– Det finns en direkt koppling mellan otrygghet och journalistisk kvalitet. En trygg journalist gör ett jäkligt bra jobb. En som får slåss med andra gör ett dåligt jobb, säger han.

Förbundets ansträngda ekonomi är en annan fråga som lär prägla kongressen och den nya styrelsen. Många av styrelsekandidaterna säger sig ha överseende med årets minusbudget, speciellt med tanke på att året medför extra utgifter genom kongressen. Men de är överens om att det inte håller i längden.

– Vi måste göra någonting. Vi har tagit beslut om en budget som är underfinansierad och det är inte okej, säger Rino Rotevatn, SVT.

Hur ekonomin ska förbättras har ingen ännu riktigt klart för sig. Det de nominerade enas om är att någon form av förändring måste ske.

– Jag kan inte sätta fingret på hur den formen skulle se ut, men jag kan sätta fingret på att den formen vi har inte är bra, säger Stefan Nilsson, Smålandsposten.

Stefan Nilsson vill sitta i förbundsstyrelsen delvis därför att han tycker att fotograferna behöver en representant. Andreas Morén, UR, tycker det är bra om utbildningsjournalistiken får en plats. Pnina Yavari Molin säger att hon företräder tjejerna och ”oss som har lite invandrarbakgrund”. Många av dem som ställt upp för omval ser den första perioden mer som uppvärmning. De tycker att ledamöter behöver sitta lite längre tid för att verkligen kunna genomföra någonting.

sl@journalisten.se

Fler avsnitt
Annons Annons för Verifieras nyhetstjänst.

Senaste numret