Gå direkt till textinnehållet

De sista journalisterna har lämnat Mariupol

AP-journalisterna Mstyslav Chernov och Evgeniy Maloletka har tagit sig ut ur den belägrade ukrainska staden Mariupol. De uppger att ryska soldater jagade dem.

Under de första två veckorna av kriget i Ukraina fanns flera journalister på plats i kuststaden Mariupol, men i takt med att situationen blev allt farligare valde redaktionerna att evakuera. Bildjournalisterna Mstyslav Chernov och Evgeniy Maloletka som arbetar för den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press var de sista två internationella journalisterna i staden. De har nu lyckats ta sig ut med hjälp av ukrainska soldater, och rapporterar för AP om de 20 dagar de tillbringade i staden. (Varning för starka bilder i bildspelet i APs artikel, reds anm.)

Chernovs och Maloletkas bilder från Mariupol har fått enorm spridning i väst och deras namn ska ha funnits på en lista över personer som ryska soldater letade efter i Mariupol. De fick uppgifter om att om de hade gripits av ryssar skulle de på film ha tvingats säga att deras bildmaterial varit förfalskat.

Fler avsnitt
Fler videos