Gå direkt till textinnehållet

De sista australiska korrarna har lämnat Kina

I tisdags lämnade de två sista australiska korrespondenterna Kina, efter nattliga besök av polisen och förhör. Händelsen ses som ännu en del i den intensifierade diplomatiska konflikten mellan länderna.

Redan för några veckor sedan fick ABCs korrespondent Bill Birtles, baserad i Peking, rådet från australiska diplomater att lämna landet.

Samma information fick hans tv-kanal ABC som organiserade en hemresa åt honom.

Men under avskedsfesten med kollegor stormade polisen in i hans hem efter midnatt, och meddelade att han var förbjuden att lämna landet. Han skulle senare kallas till en "intervju" i ett ärende som gällde rikets säkerhet, rapporterar ABC.

Annons Annons

Efter att Birtles kontaktat ambassaden fick han skydd under fyra dagar, innan han gick med på förhöret med kinesiska myndigheter och kunde åka hem.

Michael Smith, korrespondent för Australian Financial Review, var med om samma behandling. Efter ett besök av den kinesiska polisen sökte han skydd på konsulatet och även han gick senare med på ett förhör.

Korrespondenterna vittnar om att de under intervjuerna inte fick några frågor om sitt eget arbete i landet. I stället ville myndigheterna prata om Cheng Lei, australiskt nyhetsankare, som arbetar på den engelskspråkiga och statskontrollerade kinesiska nyhetskanalen CGTN.

Sedan i mitten av augusti sitter Cheng Lei i förvar på okänd ort. Kina har inte meddelat vilka misstankar som finns mot henne.

– Det hela kändes väldigt politiskt, säger Bill Birtles om upplevelsen till ABC.

ABC-chefen Gaven Morris säger till den egna kanalen att han är orolig för den personal som fortfarande arbetar i landet i andra roller. Men han har ingen information om att de är hotade på något sätt, tillägger han.

Australien står nu utan journalister i Kina, vilket är en följd av den allt frostigare relationen mellan länderna.

I år har minst 17 journalister fördrivits ur Kina på olika sätt, enligt klubben för utrikeskorrespondenter i Kina (FCCC).

Fler avsnitt
Fler videos