Gå direkt till textinnehållet

De leder slutdebatten i SVT: ”Självklart känner man press”

Med mindre än en månad kvar till valet skruvas valbevakningen upp med utfrågningar i alla stora medier. Kulmen – slutdebatten i SVT den 9 september – leds av Karin Magnusson och Fouad Youcefi: ”Vårt ansvar är stort, men nerven är ännu större hos partiledarna”.

De är två välkända SVT-profiler, men har aldrig tidigare programlett ihop. Om bara dryga tre veckor ska de lotsa tittarna genom först en statsministerduell, sedan SVTs stora slutdebatt.

När Journalisten hälsar på i tv-huset på Gärdet ligger Fouad Youcefi (Politikbyrån) och Karin Magnussons (Morgonstudion) fokus helt på det nya formatet Statsministerduellen. Slutdebatten har de inte börjat jobba med än.

Duellen ska livesändas från Uppsala saluhall den 7 september, fyra dagar före valet. De använder det amerikanska begreppet ”townhall” för att beskriva upplägget: samhällsengagerade medborgare ska få ställa sina viktigaste frågor till Magdalena Andersson och Ulf Kristersson. Partiledarna vet inte på förhand vilka frågor som kommer att ställas.

– Det som är spännande med duellen är att det blir en helt annan ton när politiker interagerar med vanliga samhällsintresserade människor. Det blir något annat än när journalister ställer frågorna, säger Karin Magnusson.

– Det säger mycket om dem som människor, inflikar Fouad Youcefi.

Frågorna har börjat spikas. Ambitionen är att få med väljarnas viktigaste ämnen – där brottslighet, vård och skola är lågoddsare – men också frågor som engagerar många svenskar men sällan lyfts av partierna.

– Jag brinner för att vi ska fånga det som ligger vid sidan av vad man diskuterar i politiken, men typ av frågor människor diskuterar vid köksborden, säger Fouad Youcefi.

Några exempel vill de inte avslöja.

Den sista månaden inför valet är minst sagt utspelstät, som vi redan sett. Stora nyhetshändelser kan också ändra spelplanen. Magnusson och Youcefi säger att de är beredda att kasta ut delar av manus även tätt inpå sändningarna.

– Det vi tänkte i maj har helt slängts ut. Det roliga med augusti är att mycket kan hända, säger Karin Magnusson.

Karin Magnusson har modererat debatter tidigare, på Aftonbladet, medan Fouad Youcefi med bakgrund som reporter på SVT Väst och som USA-korre är en rookie i sammanhanget. Till sin hjälp har de två researchers och erfarne redaktören Rolf Tardell.

Förra valet bestämde sig så många som 37 procent av väljarna sista veckan, enligt SVTs Valu. En tv-debatt kan fälla avgörandet. Ansvaret känns, medger de. Fouad Youcefi konsumerar ”ohälsosamt mycket nyheter” men går igång på sin nervositet.

– Det känns viktigt, slutdebatten är en stor händelse. Vårt ansvar är stort, men nerven är ännu större hos partiledarna, säger Karin Magnusson.

– Men självklart känner man press. Man tar inte det här jobbet utan att känna så.

Debatterna ska vara klargörande, tittarna ska förstå var skiljelinjerna går, men får inte bli tråkiga.

– Utmaningen är att göra det både pedagogiskt begripligt och med en nerv, någon slags underhållningsfaktor, säger Karin Magnusson.

För att inte släppa igenom felaktigheter gäller hård inläsning, inte minst för att hålla isär alla partiers utspel och partiprogram – många ligger nära varandra valet 2022.

– Man vill alltid kunna mer. Men i debatterna är partiledarna också där för att bemöta varandra. Vi räknar med att de också kommer att vara på varandra.

Fler avsnitt
Fler videos