Gå direkt till textinnehållet

De kan vinna Tidskriftspriset

Sveriges Tidskrifter har släppt de nominerade i fyra klasser till Tidskriftspriset. Tidningen ETC, Faktum, Hem & Hyra och Vecko-Revyn gör upp om Årets granskning. 

De första nominerade till Tidskriftspriset är nu klara: 

ÅRETS GRANSKNING

Rika villaägare ockuperar allmän mark – med svartbyggd helikopterplatta
Av: Eigil Söderin och Emanuel Hendal, Dagens ETC
Nominering:
”Genom påhittiga metoder och journalistiskt fotarbete skapar de ett engagemang hos läsaren som ledde till folkligt uppror. När de avslöjade hur rika villaägare tar sig friheter och bryter lagen när de ockuperar det som är allas mark.”

Flickorna som tvingas tigga
Av: Johan Frisk och Anna Wallenlind Nuvunga, Faktum
Nominering:
”Genom en djupdykning i ett tabubelagt ämne ger reportrarna de osynliga barnen en röst. Och avslöjar ett systemfel där barn far illa medan samhällets skyddsnät brister.”

Annons Annons

Den stora köpfesten
Av: Ida Karlsson och Linda Dahlin, Hem & Hyra
Nominering:
”I en omfattande granskning med kreativa metoder avslöjar de hur de mest utsatta blir brickor i ett fult spel när bostäder omvandlas till pengamaskiner. De stora vinnarna på ombildningsbluffen är konsulterna som styr köpfesten medan hyresgästerna i utsatta områden mjölkas på pengar.”

Förlossningskrisen
Av: Irena Pozar, My Vingren, Frida Olheden och Ellen Hammarskiöld: VeckoRevyn
Nominering:
”Genom en unik kartläggning kan de avslöja vad som döljer sig bakom den nattsvarta statistiken inom förlossningsvården. Det som vårdpersonalen så länge varnat om får genom granskningen en ny skärpa.”

(Jury: Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare VLT (ordf.), Negra Efendić, undersökande reporter Dokument inifrån SVT, Jenny Küttim, grävredaktör SVT Nyheter.)

ÅRETS JOURNALIST

Mikael Färnbo, Dagens Arbete
Nominering: ”För att han efter ett redaktionssamtal om arbetsplatsolyckor fortsatte att själv fundera och gräva och, tio år senare, kunde avslöja nya uppgifter om ett uppmärksammat dubbelmord i en podcast som skriver om en del av Sveriges kalla kriget-historia.”

Jan Gradvall, Di Weekend
Nominering:
”För att han i decennier – på största allvar, men med lätt penna – lyckats behålla positionen som den mest läsvärda skribenten inom populärkulturjournalistiken. En konstant som aldrig upphör att betrakta omvärlden med sin nyfikna reporterblick, lyhörda sinne och den djupaste av expertkunskaper.”

Madeleine Pollnow, Filter
Nominering:
”För att hon återkommande lyfter och granskar tidsaktuella ämnen som berör många människor. Med stort engagemang och målande skildringar blottar Madelene Pollnow allvarliga systemfel.”

Marcus Wilhelmson: Vi
Nominering:
 ”För att han ständigt förmår oss att se – och på ett djupare plan förstå – de människor som han intervjuar. Att kunna skildra en människa och driva en berättelse framåt med sådan språklig exakthet och stilistisk lätthet som han gör är få skribenter förunnat och gör hans penna helt unik i tidskriftssverige.”

(Jury: Sofia Wadensjö Karén, vd UR (ordf), Thomas Mattsson, senior adviser Bonnier News och ordförande Utgivarna, Johanna Thulin Bratten, programchef, Samhälle TV4.)

ÅRETS LJUD & RÖRLIGT

Förlossningskrisen (podcast): VeckoRevyn
Nominering:
”Genom starkt ljudberättande om en av de vassaste skärvorna ur en vårdkris som engagerat hela samhället visar VeckoRevyn att man på mer än ett sätt fortsätter vara en tungviktare i den agendasättande journalistiken.”

Hungrig på kärlek! (tv-format): Hänt.se, Aller media
Nominering:
”Med frisk aptit tar formatet sig an ett evigt tema – jakten på kärlek. Idén kombinerar affär, personligheter och underhållning på ett nytt sätt. Produktionen är proffsig och castingen som gjord för att skapa egna berättelser som tar formatet vidare.”

Mordet på facktopparna (podcast): Dagens Arbete
Nominering:
”Med stor professionalitet, medvetenhet om ljudmediets möjligheter och personligt driv lyfter podden fram en glömd händelse och ger upprättelse åt mordoffren och deras minne genom att ge en förut enkel historia nya nyanser.”

Vad är grejen med? (korta videoklipp): Femina, Aller media
Nominering:
”Grejen med detta är kulturjournalistik när den är som tillgängligast och delningsbarast. Det är rappt, effektivt och kunskapsrikt berättande i snygg kostym som får dig att känna dig smart.”

(Jury: Lars Truedson, vd Tredje Statsmakten (ordf.), Anna Rastner, Content Director Bauer Media Group, Patrik Syk, Exekutiv Producent Aftonbladet Podcast.)

ÅRETS SKOLTIDSKRIFT

Cumulus: Åva gymnasium i Täby
Nominering: ”I ett starkt temanummer om fördomar levererar redaktionen hög journalistisk kvalité. Med imponerande mognad skildrar de både sin skolvardag och de stora samhällsutmaningarna. Layout och illustrationer håller genomgående hög klass.”

Frizon: Vimmerby gymnasium
Nominering: ”När framtidens utmaningar känns överväldigande kommer Frizon till studenternas undsättning. I en elegant förpackning levererar redaktionen gedigna analyser, reportage och intervjuer om vad som väntar både i det lilla livet och det stora.”

La Baguette: Svenska skolan i Paris
Nominering: ”Den engagerade redaktionen lotsar sina läsare genom den fransk-svenska studenttiden. Samtidigt visar de en nyfikenhet för samtida frågor, både i Sverige, Frankrike och övriga världen, förpackat i en genomtänkt layout och med högkvalitativa illustrationer.”

Latin Lover: Södra Latins gymnasium i Stockholm
Nominering:
”Provokativt, lekfullt och innovativt, Latin Lover är en bladvändare som tänjer på gränserna för vad en skoltidskrift kan vara. Redaktionen är tydligt självständig och kreativ till både form och innehåll.”

(Jury: James Savage, CEO & Publisher The Local (ordf.), Susanne Claesson, chefredaktör Magasin K, Måns Höög, Förbundsordförande Ung Media Sverige)

Vinnarna presenteras på Tidskriftsgalan den 19 oktober.

Fler avsnitt
Fler videos