Gå direkt till textinnehållet

De kan vinna Tidskriftspriset

Breakit, Blankspot och Lärarnas Tidning finns bland de nominerade.

Den 8 november äger Tidskriftsdagen och Tidskriftsgalan rum på Cirkus i Stockholm, under ledning av Irena Pozar, Helle Klein, Thomas Mattsson och Jan Helin. Då delas tolv priser ut inom ramen för Tidskriftspriset 2017. Här är alla nominerade:
 

Årets digitala tidskrift fackpress

Breakit
På bara 2,5 år har denna tidskrift gått från en affärsidé till den primära digitala nyhetskällan för det nya näringslivet. Med dedikation och en skön kaxighet visar de att unik kvalitetsjournalistik lönar sig.

Chef
Trots stora framgångar de senaste åren var denna tidskrift modig nog att förändra sig än en gång. Med hjälp av användardata anpassas numera läsupplevelsen för att uppmuntra till ökat läsande och lärande. Nya affärsmöjligheter väntar runt hörnet.

Annons Annons

Lärarnas Tidning
Lärarnas Tidning imponerar med sin aktiva och strategiska närvaro i sociala medier, där interaktionen med målgruppen står i centrum. Med sin satsning på datajournalistik har man dessutom blivit ett ledande forum för skoldebatten.

Resumé
Resumé har de senaste åren utvecklat ett imponerande antal nya kringtjänster och intäktsströmmar. Med hjälp av en fördjupande journalistik och en mjuk betalvägg har man lyckats konvertera gratisläsare till digitala prenumeranter. Tillväxten ser lovande ut.
 

Årets digitala tidskrift populärpress

Baaam
Här har vi tidskriftsvärldens motsvarighet till SKAM. Med hjälp av djupintervjuer i målgruppen unga kvinnor har man lyft den klassiska ”tjejtidningen" till den digitala arenan med autenticitet i fokus. En uppstickare att hålla ögonen på nu och framöver i alla kanaler.

Blankspot
En modig och viktig aktör som gör internationell journalistik i direkt dialog med sin publik. I tider då journalistiken ifrågasätts jobbar de med full transparens kring reportageidéer och de egna journalistiska arbetsmetoderna. Att de dessutom verkar för en ökad mediekunnighet bland unga ser vi som ett plus i kanten.

Travronden
Travronden har påbörjat en imponerande förändringsresa, från print i fokus till att bli en ledande digital aktör med en tillväxt av digitala prenumeranter på 300% sedan årsskiftet. Med en god publikkännedom i ryggen har man utvecklat nya digitala tjänster och lyckats vända röda siffror till svarta.

Vego
En spännande entreprenörsresa som visar att passion smittar. Genom att identifiera ett växande intresse för en mer hållbar och grön livsstil har Mattias Kristiansson lyckats bygga ett framgångskoncept kring sin tidskrift som inkluderar poddar, event, livesändningar från mässor och ett Instagramkonto med nästan 25 000 följare. Vi räknar med fortsatt succé!
 

Årets omgörning

Amelia
Omslagen har blivit både varmare, starkare och mer stilrena och insidan mer modern. Nya Amelia lyckas förmedla glamour och pondus utan att kompromissa med sin folklighet.

DN Lördag
DN Lördag väver på ett elegant sätt in digitala element i den djupdykande läsningen. Personliga röster värvas med spännande reportage och kul spaningar. Dessutom med en form som sticker ut men ändå passar ihop med huvudtidningen.

Resumé
I en föränderlig värld är det lätt att hålla fast vid det beprövade. Men Resumé har vågat tänka om i grunden och gått från förutsägbar tidning till överraskande magasin. Resultatet är skarpt, dynamiskt och angeläget.

Skriva
Det är en konst att förmedla nördkunskap utan att bli exkluderande. Men med handfasta tips i aptitlig förpackning lockar Skriva fram den aspirerande författaren i läsaren.

Årets AD

Patrik Berg, KIT
Patrik Berg har tagit estetiken från printvärlden till webben på ett kul och innovativt sätt. KIT rör sig sömlöst mellan kanaler och format, väcker vår kunskapstörst och vidgar våra perspektiv.

Agnes Dunder, Modern Psykologi och Språktidningen
En riktigt vass AD måste våga och det gör Agnes Dunder. Hennes formspråk är distinkt och lekfullt och suger in läsaren i populärvetenskapens fascinerande värld.

Joel Persson, ICON
När Icon kom slog den ner som en bomb. Sedan dess har Joel Persson lyckats med konststycket att behålla tidningens skärpa och djup nummer efter nummer. Icon har blivit en ikon.

Carl Anders Skoglund, Hemslöjd
Precis som tidningens innehåll är formen ett gediget hantverk. Carl Anders Skoglunds bildspråk är både poetiskt och modernt och får oss att tycka att hemslöjd är the shit.
 

ÅRETS UTVECKLARE

Digitala utvecklingsteamet för Aller media
Mediehuset Allers team har utvecklat en konkret lösning på behovet att effektivt dela artiklar mellan sina sajter. Teknikteamet och redaktionens nära samarbete har möjliggjort ett ännu större inom koncernen – genom en enda knapptryckning.

Utvecklingsteamet för Bonnier 360°
Bonnier har tillsammans med Oakwood förflyttat ett befintligt ledarskapsstöd till en digital miljö utan att tappa varken kontinuitet eller användare. Med gedigna detaljer och ett utvecklat innehåll har Bonnier 360° byggt en stabil grund för framtiden.

Utvecklingsteamet för Chef
Tidningen Chef är i ständig rörelse och har vågat riva upp sin uppskattade och prisvinnande webbsida för att utveckla den ytterligare. Med en gedigen och digital helhetslösning har tidningen skapat ett resultat utöver det vanliga.

Utvecklingsteamet för KIT
Kit har byggt ett redaktionellt verktyg från grunden med en nytänkande metod och en vokabulär för hur det redaktionella innehållet ska spridas. Genom att sätta utvecklarna i mitten av organisationen har Kit moderniserat bilden av hur ett mediehus arbetar.
 

Årets mediesäljare

Johan Danielsson, Bonnier Publications
En säljare som har förmågan att delge sitt varumärkes möjligheter att nå en stor och svårflirtad målgrupp. Kanalens gratispublikation kan möta motstånd, men genom trovärdighet och kunskap om kundens utmaningar så lyckas hen förmedla att kundens investering i kanalen leder till förväntat resultat.

Filippa Helmersson, Bonnier Magazines & Brands
En partner som både kund och mediebyrå uppskattar enormt. Professionalism ut i fingertopparna. En säljare som utvecklar både kundens och förlagets affär genom sitt starka driv och som alltid lyckas finna de bästa lösningarna.

Ida Lindström, Bonnier Magazines & Brands
Med ett ansvar som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser driver denna mediesäljare år efter år utvecklingen av både kunder och byråer. Med en pedagogisk förmåga, i kombination med gedigen kunskap om sin produkt och kundens behov, är denna mediesäljare en stor tillgång för både kund och byrå.

Marit Thune, Aller media
Genom sin lyhördhet mot både kund och mediebyrå har denna mediesäljare skapat lösningar som genererat häpnadsväckande resultat. Personen har med sin kunskap och positiva inställning lyckats engagera redaktionerna till att öppna dörrar för nydanande annonskoncept som tidigare inte sett dagens ljus.

Fler avsnitt
Fler videos