Gå direkt till textinnehållet

De kan bli årets klimatjournalister 2022

Fyra reportrar nomineras för tre granskningar till Aftonbladets Klimatjournalistpris 2022. En av dem är Journalistens krönikör Malin Crona.

Klimatjournalistpriset går till journalister som under det senaste året utmärkt sig med särskilda prestationer inom klimatjournalistikens område och som antingen skildrat klimatförändringens påverkan inom olika samhällsområden, genomfört en granskning eller gjort avslöjanden som satt avtryck i samhällsdebatten.

Stor vikt läggs också vid det ansvarsutkrävande perspektivet, där makthavare ställs till svar för sina beslut och göranden, berättar Aftonbladet i ett pressmeddelande.

De nominerade är: 

Annons Annons

Malin Crona och Lisa Svensson, Uppdrag Granskning, SVT
Motivering: I de två granskningarna “Klimatbomben” och “Klimatbov i ny förpackning” blottläggs effektivt hur hundratals miljoner som skulle gått till att motverka Sveriges dolda utsläppsjätte – de utdikade våtmarkerna – trollades bort och försvann, samt hur den svenska torvbrytningen gynnar den finska staten och hur klimatförstörande verksamhet kläs i semantiskt uppsnyggad språkdräkt.

Staffan Lindberg, Aftonbladet
Motivering: I ett välunderbyggt reportage, på plats bland spejande skogsvakter i “Europas lungor” i Ukraina, visar Staffan Lindberg hur IKEA utnyttjar påstådda trädangrepp för att skövla skyddsvärd skog och lyckas dessutom med sylvasst ansvarsutkrävande punktera möbeljättens vackra hållbarhethetslöften. Samtidigt knyts Ikeas underleverantörer till både miljö- och mutbrott. 

Nils Resare, Sveriges Natur
Motivering: För ett avslöjande om hur svenska pensionspengar genom AP-fonderna, trots löften om motsatsen, fortsätter att aktivt stötta kinesisk kolkrafts tillväxt och hur banker och fondbolag har betydande ägarandelar i de kinesiska företag som står för utbyggnad och drift av kolkraftverk och kolgruvor världen över.

I juryn för Aftonbladets Klimatjournalistpris sitter Johan Rockström, professor i global miljövetenskap, Kerstin Brunnberg, tidigare vd på Sveriges Radio och gästprofessor vid JMG, och Jonathan Jeppsson, nyhets- och grävchef på Aftonbladet.

Prissumman är på 25 000 kronor och vinnaren presenteras den 28 oktober. 

Fler avsnitt
Fler videos