Gå direkt till textinnehållet

De får årets Sida-stipendier

Hiertanämnden delar i år ut tretton stipendier till journalister på uppdrag av Sida.

Stipendiaterna är:

Torbjörn Wester, Malmö, får 45 000 kronor för att besöka ön Bougainvilles förutsättningar att bli en självständig stat och förbedelsearbetet inför det. Ön är idag en del av Papua Guinea.

Clara Lee Lundberg, Johanneshov, får 40 000 kronor för att studera hur det inkluderande språkbruket påverkat journalistiken i Argentina. 

Frida Granström, Molkom, får 45 000 kronor för att studera vad som hänt med den skola Sida startade i Mpika i Zambia på 70-talet, Zambia college for Agriculture.

Marcus Haraldsson, Dals Långed, får 38 500 kronor för att undersöka svenskt bistånds potential att stötta omställningen till att sluta skövla regnskogen i Amazonas och vad som krävs för att klara den.

Åsa Welander, Stockholm, får 42 000 kronor för att på plats i El Salvadors huvudstad San Salvador studera hur man arbetar med kultur, dans och musik för att ge ett alternativ till barn och unga som växer upp i gängkrimininalitetens mecka. 

Ester Chiedza Roxberg, Malmö, får 45 000 kronor för att tillsammans med fotografen Niclas Hammarström berätta om förflyttningen av 3 000 djur från södra till norra Zimbabwe till följd av klimatförändringar i landet. 

Lotte Nord, Kvissleby, får 43 000 kronor för att resa i östra Afrika, främst Rwanda, för att undersöka om nya moderna konsumtionsmönster av kaffe kan komma att ändra maktbalansen i kaffehandeln till fördel för de lokala producenterna.

Agneta Slonawski, Brännö, får 8 000 kronor för att träffa regimkritiska medierepresentanter från Ryssland och med utgångspunkt i samtal strax efter den ryska storinvasionen av Ukraina fånga deras syn på utvecklingen av deras egna och mediernas roll idag och i ett framtida Ryssland.

Niclas Hammarström, Saltsjö-Boo, får 45 000 kronor för att tillsammans med Ester Chiedza Roxberg berätta om förflyttningen av 3000 djur från södra till norra Zimbabwe till följd av klimatförändringar i landet, projektet ”Rewild Zambesi” har som mål att återuppbygga ett ekosystem kring Zambesifloden i norr.

Torbjörn Selander, Wynberg, Sydafrika, får 45 000 kronor för att på Madagaskar studera följderna av klimatförändringarna och hur cyklonen Batsirai drabbade ön i februari 2022. Sverige skickade expertstöd finansierat av Sida. Vad hände sen? Hur lever de som drabbades av cyklonen idag?

Johanna Aggestam, Stockholm, får 42 000 kronor för att studera den satsning som görs på barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i Östafrika. Studier tyder på att det är ett växande problem också i afrikanska länder.

Gunilla von Hall, Mont-sur-Rolle, Schweiz, får 45 000 kronor för att studera frågan om sexuellt våld och hur det sexuella våld som användes i folkmordet i Rwanda 1994 drabbade särskilt ett av de barn som fötts ur det.

Pia Schmidtbauer, Nybro, får 37 000 kronor för att jämföra strategierna för biståndet inom insamlingsstiftelsen Vi-skogen 1993 och 2023. På vilket sätt behövdes Vi-skogen 1993 jämfört med idag?

Fler avsnitt
Fler videos