Gå direkt till textinnehållet

De är Årets pressfrihetshjältar

Shireen Abu Akleh, al-Jazira, och Carlos Dada, grundare till El Faro i El Salvador, har utsetts till Årets pressfrihetshjältar 2022 av IPI och IMS.

Priset World Press Freedom Hero som instiftades år 2000 delas i år mellan två journalister. Shireen Abu Akleh, som sköts ihjäl av en israelisk prickskytt i Jenin på Västbanken den 11 maj får priset postumt. Hon arbetade för al-Jazira och rapporterade från Israel och Palestina och ”inspirerade miljoner i arabvärlden med sin professionalism och hängivenhet i jakten på sanningen”, enligt motiveringen.

Carlos Dada är medgrundare och chefredaktör för El Faro, som är en av Latinamerikas främsta undersökande nyhetssajter. El Faro grundades 1998 efter inbördeskriget i El Salvador och har sedan dess granskat och avslöjat korruption på högsta nivå, bland annat kopplat till två tidigare presidenter. Tidningen lever under konstant hot från statsmakten samt från kriminella organisationer.

Priset delas ut av Internationella Pressinstitutet, baserat i Wien, samt International Media Support som är baserat i Köpenhamn och finansieras av de svenska, norska och danska utrikesdepartementen samt Sida.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos