Dawit Isaak fängslad i 19 år – ”En skam att Sverige inte agerar”

23 september, 2020

FOTO: Privat Dawit Isaak Kurdo Baksi och Journalistens chefredaktör Helena Giertta i debattartikel på 19-årsdagen av Dawit Isaaks frihetsberövande: ”Det är ju horribelt att år efter år tro att tyst diplomati kan frige Dawit Isaak.”

Den 23 september 2001 fängslades den svenske journalisten Dawit Isaak i Eritreas huvudstad Asmara. Han sitter fortfarande 19 år senare frihetsberövad i en liten cell i Eiraeiro-fängelset, utan att ha blivit dömd eller ens åtalad för något brott.

I en debattartikel i Aftonbladet på årsdagen riktar journalisten Kurdo Baksi och Journalistens chefredaktör Helena Giertta hård kritik mot Sveriges regering för att man inte agerat tillräckligt för att få Dawit Isaak fri. De skriver bland annat:

”Det är en skam att Sverige inte agerat tillräckligt för att få hem Dawit Isaak. Det är också oacceptabelt att Sverige under de gångna nitton åren inte kunnat använda EU i denna kamp, EU som ger stöd i miljardklass till Asmara.

Det är ju horribelt att år efter år tro att tyst diplomati kan frige Dawit Isaak. Precis som i fallet med den i Kina frihetsberövade svenske förläggaren och poeten Gui Minhai måste Sverige överge metoder som inte fungerar.”

De uppmanar regeringen att förklara en eritreansk diplomat som persona non grata, eller att som Kanada gjort, införa rörelsebegränsning för eritreanska diplomater.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Dawit Isaak

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies