Därför utlöstes stridsåtgärderna
Journalistförbundet och Tidningsutgivarna misslyckades tidigare i våras med att teckna ett nytt kollektivavtal på dagspressområdet.Avtalet skulle löpa ut den 31 mars. Men eftersom en överenskommelse om ett nytt avtal inte låg klart den 28 februari fick medlare från den statliga myndigheten Medlingsinstitutet kallas in för att medla i förhandlingarna mellan parterna.
Journalistförbundet och Tidningsutgivarna misslyckades tidigare i våras med att teckna ett nytt kollektivavtal på dagspressområdet.
Avtalet skulle löpa ut den 31 mars. Men eftersom en överenskommelse om ett nytt avtal inte låg klart den 28 februari fick medlare från den statliga myndigheten Medlingsinstitutet kallas in för att medla i förhandlingarna mellan parterna.
I mitten av juni tackade Journalistförbundet nej till medlarnas slutbud. Orsaken var att Journalistförbundets tre hjärtefrågor – bättre skydd för upphovsrätten, högre lön för de sämst betalda och ökad anställningstrygghet för vikarier – saknade tillfredsställande lösningar. Slutbudet innehöll bland annat en ny tvistelösningsmekanism som skulle ersätta PAR.
Medlarna ansåg sig ha fullgjort sitt uppdrag och tackade för sig.
Den 14 juni sammanträdde förbundsstyrelsen för att diskutera hur man skulle gå vidare. Några dagar senare inrättade förbundet en central konfliktberedskap för att vara beredda om det blir en konflikt. Journalistförbundets förhandlingsdelegation meddelade att de fanns tillgängliga för förhandlingar under sommaren, men inväntade initiativ från Tidningsutgivarna.
Då ingenting hände under sommaren varslade Journalistförbundet i början av augusti om arbetstidsblockad vid 90 medieföretag.
Anledningen var att sätta press på Tidningsutgivarna så att förhandlingarna om nytt kollektivavtal kunde återupptas. Detta fick Medlingsinstitutet att ta kontakt med både Tidningsutgivarna och Journalistförbundet för att undersöka om det fanns förutsättningar att återuppta förhandlingarna. Mötet planerades till den 15 augusti.
Journalistförbundet utökade varslet att gälla ännu fler tidningar. Tidningsutgivarna kontrade med att porta Journalistförbundet från redaktionerna.
Journalistförbundet utvidgade stridsåtgärder mot Nya Wermlands-Tidningen AB, Tidningar i Västergötland AB, AB Dala-Demokraten, Sundsvalls Tidning och Trelleborgs Allehanda inom Skånemedia AB, där arbetsgivarna försökt kringgå tidigare varsel genom att ändra scheman utan att först förhandla med facket
De första stridsåtgärderna planeras starta den 17 augusti klockan 15.15 vid 70 arbetsplatser. Om inget nytt avtal träffas utvidgas blockaden stegvis till ytterligare redaktioner den 24 och 31 augusti.
Varslet berör 4 400 medlemmar.