Gå direkt till textinnehållet

Därför namnpublicerar kvällstidningarna gängledaren

Både Aftonbladet och Expressen väljer nu att namnge mannen som kallats ”Den kurdiska räven”. – Det finns ett oerhört högt allmänintresse, menar Expressens Karin Olsson.

I en kolumn idag förklarar Aftonbladets Martin Schori varför tidningen nu väljer att namnge gängledaren som i medier benämnts ”Den kurdiska räven”, trots att han inte är dömd för något brott. Skälet är att mannen nu officiellt pekas ut av polisen som drivande i den pågående våldsvågen i Stockholm.

”Svenska medier är generellt restriktiva och så kommer det fortsätta vara. Men bli inte förvånad om du ser fler namngivna gängledare hos oss och andra den närmsta tiden. Där hur långt fängelsestraff de eventuellt fått inte är avgörande, utan hur mycket destruktiv makt de har, och utövar”, skriver Schori.

Expressen namngav mannen redan för flera veckor sedan.

– Dels hade vi ett gediget underlag om polisens misstankar om hans centrala roll i den extrema våldsvågen i Stockholm, dels är han sedan tidigare internationellt efterlyst för mycket grov brottslighet och håller sig undan utomlands. Vi vet också att han är gängledare för ett kriminellt nätverk i Sverige, skriver Expressens biträdande chefredaktör Karin Olsson i ett mejl till Journalisten.

– Det är hög tid att vi börjar se på dessa människor som de mycket farliga makthavare de är, vilka ägnar sig åt en systemhotande kriminalitet. Det finns ett oerhört högt allmänintresse av att berätta om dessa på ett konkret sätt.

Fler avsnitt
Fler videos