Gå direkt till textinnehållet

Danskt journalistpris läggs ned efter anklagelser om våldtäkt

Danska kvällstidningen Ekstra Bladet har beslutat att sluta dela ut Victorpriset efter att den tidigare chefredaktören anklagats för upprepade våldtäkter. ”Vi är dock inte i färd med att välta statyer”, säger Ekstra Bladets nuvarande chefredaktör.

Victorpriset är uppkallat efter Victor Andreasen, som var Ekstra Bladets chefredaktör 1963-1976. Priset har delats ut till journalister, aktivister och författare som verkat i en ”fräck och anarkistisk anda” sedan 1980. De senaste mottagarna var journalisterna Stefan Weichert och Emil Filtenborg som skottskadades i Ukraina i februari 2022.

Nu har Ekstra Bladet beslutat att lägga ned priset, med anledning av våldtäktsanklagelser som riktats mot Victor Andreasen i en ny bok. Bokens författare Lise Munk Thygesen är dotter till Helle Munk, som var dotter till den kända danska författaren Tove Ditlevsen, som i 20 år var gift med Victor Andreasen.

Enligt boken ska Victor Andreasen vid upprepade tillfällen ha våldtagit sin styvdotter Helle Munk när hon var i övre tonåren. Thygesen baserar anklagelserna på dokument och läkarjournaler som hon hittat i sin mammas lägenhet efter hennes bortgång 2008.

– Det är enormt svårt, men när man lägger samman mängden av information med dessa nya uppgifter, tycker jag att det är svårt att ignorera de saker som framkommit. Därför har vi fattat beslut om att lägga ned priset. Vi är dock inte i färd med att välta statyer, säger Ekstra Bladets chefredaktör Knud Brix till danska Journalisten.

Victor Andreasen avled 2000 och är en av de viktigaste personer i dansk presshistoria. Han räddade Ekstra Bladet från nedläggning på 1960-talet. Knud Brix beskriver honom som ”den moderna tabloidens gudfader”.

Ekstra Bladet planerar att instifta ett nytt pris, som inte ska vara uppkallat efter någon person.

Fler avsnitt
Fler videos