Gå direkt till textinnehållet

Danska tecknare fick inget brev

Jyllands-Posten skickade erbjudandet att göra Muhammed-karikatyrer till 44 av Danska Journalistförbundets medlemmar, endast tolv av dem nappade. Självcensur, menar JPs chefredaktör Carsten Juste. Felaktiga adresser, menar flera av tecknarna.

44 av Danska Journalistförbundets medlemmar är tidningstecknare. Av dem valde endast tolv att nappa på Jyllands-Postens erbjudande att teckna av profeten Muhammed. Jyllands-Postens chefredaktör Carsten Juste menar att det låga deltagandet berodde på självcensur. Men sex tecknare fick aldrig något brev från Jyllands-Posten därför att adressen var fel.

– Jyllands-Posten hade fått en gammal adress. Jag är rätt säker på att jag skulle ha gjort en teckning, säger Lars Vegas Nielsen till danska Journalisten.

Peter Madsen Hermann mottog inte heller något brev från Jyllands-Posten och liksom Lars Vegas Nielsen tror han att han hade gjort en satirteckning om brevet kommit fram. Han är arg på Carsten Juste när han påstår att det förekom självcensur bland tecknarna.

Annons Annons

bryt

– Jag vill inte tas som intäkt för att det förekom självcensur när jag inte fick något brev. Det skrev jag i ett mejl till kulturchefen Flemming Rose, som har bett om ursäkt, säger Peter Madsen Hermann.

15 medlemmar avstod att skicka in teckningar till Jyllands-Posten därför att de inte gillade tidningens idé, fem upplyste om att de inte längre tecknade, en jobbade på en konkurrerande tidning och några ville inte nämna varför de inte svarade på tidningen brev.

Tre tecknare var missnöjda med betalningen.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos