Gå direkt till textinnehållet

Danska journalistförbundet skickar 100 000 till Gaza-journalister

50 journalister som verkar inne i Gaza kommer att få ekonomisk hjälp för att köpa förnödenheter. Samtidigt fortsätter antalet dödade journalister att stiga. 

Med 200 dollar ska palestinska journalister som är verksamma inne i Gaza kunna köpa olika förnödenheter. Totalt skickar det danska journalistförbundet, DJ, 10 000 dollar, cirka 100 000 svenska kronor, via banktransfer som hanteras av frilansnätverket Filastiniyat. Det skriver DJ i ett pressmeddelande.

Ordföranden för det danska journalistfacket, Tine Johansen, säger i en kommentar att de hade velat skicka mer stöd till journalisterna på marken i Gaza, men att det inte har varit möjligt. 

”Det är helt näst intill omöjligt att få in mer stöd till Gaza som situationen är just nu”, säger hon men tillägger att de är beredda att skicka mer pengar framöver.

Situationen för journalisterna som finns inne i Gaza har varit mycket svår efter att Israel invaderat enklaven som svar på Hamas terrordåd den 7 oktober. Enligt Committee to protect journalists har 57 journalister dött till följd av kriget fram till dagens datum. Dessutom har 11 skadats och 3 saknas. Dessutom utreds flera misstänkta dödsfall som ännu inte kunnat bekräftas. 
 

Fler avsnitt
Fler videos