Gå direkt till textinnehållet

Dagens Industri toppar löneligan: Var ligger Din tidning?

Dagens Industri betalade bäst löner 1996 och leder löneligan följd av Expressen.Nord-Sverige och Länstidningen Östergötland betalade sämst. Allt enligt lönestatistik för TU-området.

Klicka för att se tabell

Dagens Industri betalade bäst löner 1996 och leder löneligan följd av Expressen.

Nord-Sverige och Länstidningen Östergötland betalade sämst. Allt enligt lönestatistik för TU-området.

Tidningsföretagen inom TU-området (Tidningsutgivarna) är i tabellen rangordnade efter relativt löneläge, vilket betyder att man kan se hur det aktuella företagets löner ligger i förhållande till genomsnittet.

Det relativa löneläget anges i procent; 100 procent betyder att tidningens journalistlöner ligger på genomsnittet för landet, vilket är 19 400 kronor.

Statistiken har funnits sedan det nya lönesystemet infördes 1993. I tabellen kan man jämföra samtliga år som statistiken funnits.

Ur tabellen kan man utläsa att Nord-Sverige, Länstidningen Östergötland och Tranås-Posten tillhör bottenligan för 1996 och betalar löner som ligger mellan omkring 74 och 79 procent av genomsnittsnivån.

1993 fanns det ingen tidning på listan som betalade sämre än 80 procent av genomsnittet. 1996 är det tre tidningar som ligger sämre än 80 procent.

Gotlands Allehanda, Eesti Päevaleht (Estniska Dagbladet) och Norrbottens-Kuriren är tre av de tidningar som befinner sig i mittfältet med ett löneläge kring riksgenomsnittet. Det framgår också att Dagens Industri passerade Expressen i tätstriden 1995.

Ulricehamns Tidning som låg i botten 1993 med 80 procent har klättrat upp till drygt 97 procent. Smålandsbygdens Tidning som låg lägst 1994 med lite drygt 81 procent har nu höjt lönenivån till något över 83 procent.

Värt att notera är att Skövde Nyheter, Falköpings Tidning, Skaraborgs Läns Tidning och Västgöta-Bladet tidigare redovisades var för sig. Från 1996 är de hopslagna under Västgöta Tidningar AB. Åren 1993-1995 redovisas därför i en särskild tabell för dessa tidningar.

Fler avsnitt
Fler videos