Gå direkt till textinnehållet

Dagens ETC om Epsteinscoopet: ”Vi tog kontakt med över 200 personer”

Dagens ETCs scoop som kopplar samman pedofilen Jeffrey Epstein med Handelshögskolan och prinsessan Sofia är ett riktigt kvällstidningskryss. Reportrarna Eigil Söderin och Max V Karlsson berättar för Journalisten om arbetet bakom grävet och de braskande rubrikerna.

Dagens ETC avslöjade på tisdagen att den amerikanske miljardären och pedofilen Jeffrey Epstein donerade stora belopp till Handelshögskolans kvinnostipendium och att stipendiater återkommande besökt hans lyxbostad i New York. ”Klädkoden? Bara ben.”

Max V Karlsson har bevakat Epsteinaffären sedan 2018 och berättade i förra veckan också om en del av avslöjandet i PodMe Dokumentär, som han också arbetar för.

Medan de nio skolor i USA som fått donationer av Epstein offentligt tog avstånd från honom efter pedofildomen, valde Handelshögskolan i Stockholm att fortsätta samarbetet, genom stipendiets instiftare Barbro Ehnbom.

Journalisten fick en pratstund med Max V Karlsson och Eigil Söderin, som ägnat den senaste månaden åt grävet.

Vilka svårigheter mötte ni?
– Det svåraste var att få människor att prata, säger Eigil Söderin. Barbro Ehnboms nätverk och stipendier har betytt mycket för kvinnor på Handels. Många är lojala med henne och har byggt sina karriärer på kontakter de fått via nätverket. Somliga har varit rädda för att prata. Det har varit den största utmaningen, tystnaden. Vi tog kontakt med över 200 personer.

Att publicera ett scoop när hela världen är upptagen med kriget i Ukraina verkar inte så smart. Hur har reaktionerna varit?
– Det har fått bra spridning i sociala medier, säger Max V Karlsson. Min tweet om artikeln fick 180 000 visningar och 12 000 som engagerade sig. Vi har fått många reaktioner från läsare.

– Vi hade nog räknat med att det inte skulle få så stor uppmärksamhet, på grund av nyhetsläget, men vi kunde inte vänta med publicering, säger Eigil Söderin. Jag skulle säga att intresset varit enormt. Amerikanska journalister har hört av sig och velat få en engelsk översättning. Det är ju en till pusselbit i berättelsen om Jeffrey Epstein, och hur han omgav sig med unga kvinnor.

Rubriken på artikeln är: ”Här tar prinsessans mentor med sig unga svenskor hem till Jeffrey Epstein”. Bilderna visar anonymiserade kvinnor med bara ben hos Jeffrey Epstein, samt Barbro Ehnbom tillsammans med prinsessan Sofia.

Det är bästa kvällstidningsstuk på presentationen, det liknar inte riktigt Dagens ETC som tidningen såg ut vid starten. Har ni blivit mer kvällstidningsmässiga?
– Vi har blivit bättre på rubriker och vinklar, och har nog ett mer folkligt tilltal nu än för några år sedan, säger Eigil Söderin. Konkurrensen om uppmärksamheten växer och då behöver man ha vassa rubriker. Barbro Ehnbom är inte vem som helst. Hon umgås med internationella näringslivstoppar, politiker och kungligheter. Hennes koppling till prinsessan Sofia fick symbolisera detta.

Kommer det uppföljningar?
– Det här är långt från över, säger Max V Karlsson. Domen mot Ghislaine Maxwell som hjälpte Epstein att rekrytera tonårsflickor ska komma i juni. Samtidigt pågår det tio separata utredningar på Brittiska Jungfruöarna mot Epsteins dödsbo. Det förekommer svenskar i utredningen. Den fond som dödsboet inrättat har betalat ut stora belopp till 170 av hans offer, som tvingats skriva på sekretessavtal. Det finns mycket kvar att berätta, det är jag övertygad om.

Fler videos
Fler avsnitt